Аквариум в жилището – оригинално интериорно решение

Знаете ли, че хармонично можем да ползваме аквариум във всеки интериор?

Интериорът на стаята е от голямо значение за създаването в нея на позитивна атмосфера, настроение. Дизайнерите, използват различни средства, за да се получи желания интериорен ефект, като например да изберат цветова гама, подходяща за дадена стая, да използват различни довършителни материали, да запълнят пространството с различни детайли – картини, вази, растения и аквариум с екзотични рибки.

Каква роля играе аквариумът в интериора?

На първо място, той има уникална функция, която не е характерна за повечето интериорни предмети – пространството вътре в аквариума е изпълнено с живот. Реализирането му в интериора дава възможност да се свържем с живия и загадъчен подводен свят. По този начин може незабавно да се преместим на екзотичните брегове, гледайки през стъклото на аквариума.

Поставянето на такова водно съоръжение е възможно в различни помещения.

Аквариум

 

Вкъщи, ако аквариумът е в дневната, усещаме спокойствие. А в обществени сгради, например в хотели, медицински заведения и офиси, аквариумът в интериора играе ролята на своеобразен стабилизатор“ на енергичната човешка дейност, помага за концентрацията и намалява стреса.

Не забравяйте, че става дума за жива система, така че изборът на място за поставяне на аквариума се определя от няколко фактора:

  • Трябва да е защитен от пряка слънчева светлина, която провокира цъфтежа на водорасли по стените на аквариума.
  • В този контейнер има различни уреди като компресор за въздух, нагревател и осветлени и изисква наличие на електрическа мрежа, тоест достъпът до контакт.
  • Трябва да се извършва редовно почистване, което означава, че когато се инсталирате, е нужен лесен достъп до него.
  • Форма, размер и материал на контейнера.

Размерът на аквариумите също са важни и зависят от квадратурата на помещението.

По размер те се делят на малки – с обем по-малко от 25 литра, средни от 25 до 100 литра, а големи – над 100 литра.

Аквариум

 

Запомнете: колкото по-малък е аквариумът, толкова по-трудно е да се поддържа биологичен баланс в него. По-стабилен микроклимат се наблюдава в големите аквариуми с обем от 100 литра или повече.

 

 

Размерът на контейнера определя броя на рибите в него. На 1 литър вода се пада 1 см от дължината на тялото на рибата, с изключение на опашката.

Аквариумът като интериорно решение може да бъде поставен по различни начини. Например, вграден в библиотека, на специална маса, самият той може да бъде във вид на маса или пък да има изградена стъклена стена. Настоящото ниво на технологии в аквариумите ни позволяват да реализираме оригинални идеи.