Малка баня в апартамента – идеи за организирането й

Малка баня в апартамента – научете какво трябва да има в нея

Банята в апартамента е специална стая и изисква повишено внимание при организиране. Има обаче специфични правила, за да бъде тя функционална за обитателите на жилището.

В нея трябва да цари стилово еднообразие, което да е съобразено с квадратурата й. както и трябва да се отчете откъде минават водопроводните тръби и ел. контактите. Не бива да се подценява и въпроса с нейната вентилация.

апартамента

 


В една малка баня задължително присъстват следните елементи: мивка; тоалетна чиния и душ кабина. Оказва се, че окачените тоалетни и мивки не само спестяват площ, но и са елегантно и стилно решение.

Има ли място за вана?

По принцип стандартното решение е душ кабината, но се предлагат и малки заоблени вани, които заемат известна площ все пак. Отлично функционално решение в този случай са ъгловите вани, които пестят място. Те идеално се комбинират с подвижен душ.

Белият цвят оптически разширява малката баня.

Но не бива да се прекалява с този цвят, защото помещението изглежда прекалено стерилно. За целта дизайнерите препоръчват различни нюанси на бялото, както и малки декоративни акценти в по-ярки цветове.

Ето кои цветове се препоръчват:

  • светлосиво,
  • бежово,
  • черно-бяло,

Осветлението също се оказва важен момент в организирането на малката баня в апартамента.

В тази стая не е хубаво да има полилей, а по-скоро ергономични осветителни тела, които са с  допълнителна защита от вода. Препоръчително е да се постави осветление в зоната на мивката и огледалото, както и странично.

апартамента

Малката площ в банята  не предполага поставянето на шкафове.

Но могат да се монтират закачалки и рафтове на стената. Огледалата имат съществен принос за визуалното оптимизиране на малката баня във вашето жилище. Но не прекалявайте с тяхната употреба.

Винаги може да се постигне комфорт в малката баня, ако се спазват съветите, които споделихме. Ако не можете да се справите сами, допитайте се до интериорни дизайнери, които ще предложат най-оптималното решение за вашият дом.