Апартамента ни е студен и влажен през зимата – защо?

Защо е студено и влажно в апартамента ни през зимните месеци?

Зима е и в апартамента никак не е топло. Няма зима без студ. Ще каже някой!

Ето една типична родна картинка. Снеговита зимна вечер в нова сграда, в която имате апартамент. Пред кооперацията има една огромна локва, която всички бодро прескачат, за да влезнат на топло.

Но топлото е илюзия в апартамента.

апартамента

В това влажно време веднага щом стане студено на улицата, апартаментът се превръща в Северния полюс. Жилищното пространство, което трябва да бъде топло и удобно, съвсем не предразполага да се чувствате комфортно.

Всички са с дебели пуловери и вълнени чорапи, въпреки 2-та климатика и 2-та радиатора. По същата причина мухълът се е установил в апартамента, ламинатът е надут, постоянно въздухът е влажен, а на термометър при температури отвън под нулата е само 10 градуса по Целзий.

Защо е така?

И това е следствие от целия набор от строителни недостатъци и решения за планиране при строителството.

Нанасяйки се в този нов апартамент, след като сте чакали това събитие толкова дълго, че не искате да си спомняте. А сега мръзнете!

Все пак България е държава, която не е на крайния север!

апартамента

Климатът в България е динамичен, но със сигурност през зимата се стига до много ниски температури.

Първоначално, веднага щом се установи стабилна температура под нулата у нас, броят на оплакванията от хората относно студа в жилищата се увеличава пряко в сравнение с намаляването на температурата на въздуха отвън.

Виновен ли е студът за прохладата в апартамента?

Като правило ДА, това е обичайно за зимата. Но зависи и от изолацията и начините на отопление в апартамента. Все още у нас има хора на парно, но по-често се използват климатици, конвектори и модерни камини. Но при големи понижения на температурата, има студ в жилището.

И така, къде отива топлината, защо има само 16 градуса плюс в някои апартаменти, които се отопляват?

И точно от професионалистите получаваме кратък отговор: лоша изолация, така се охлажда апартамента. С една дума – говорим за некачествено строителство.

Но понякога апартаментът освен, че е студен, е и влажен!

Колкото по-голяма е разликата във външните и вътрешните температури, толкова по-голяма е вероятността от влага на стените и таваните.

В някои случаи при стари апартаменти има фини пукнатини по стените. Това важи особено за блоковете с големи стари панели, където пролуките се появяват с течение на времето. През очевидно малки отвори студеният въздух вкарва студа в стаите и той се кондензира по стените и таваните в апартамента. Тогава влагата е неизбежна.

Какво да направим, ако в нашия апартамент е така?

Налага се да се извърши скъп ремонт. Нужна е качествена изолация на външните стени. Това означава, че още през пролетта трябва да се помисли за това. В противен случай същото ще се повтори и през другата зима.
Ако сградата е в гаранция, то трябва да се иска да се ремонтира безплатно апартамента.