Апартамента – кой бозайник е подходящ?

От статията ще научите кой бозайник за домашен любимец е добре да се отглежда в апартамента?

Животните в един дом определено носят радост, но и изискват определени грижи! Те са забавни и мили, особено децата ще бъдат възхитени от появата на домашен любимец в апартамента. Те обичат да си играят с тях, а и се възпитават на отговорно отношение.

Преди да решите какъв точно домашен любимец да вземете в апартамента, трябва да претеглите всички плюсове и минуси.  В случая е важно каква е квадратурата на жилището, наличието на свободно време и, разбира се, вкусовете и предпочитанията на всеки член на семейството.

Ето кои бозайници са предпочитани за домашни любимци:

апартамента

  • Кучета и котки от различни  породи са доста предпочитани като домашни любимци в апартамента

Кучетата са умни животни, отдадени с цялото си сърце на своя стопанин. Тези животни изискват много внимание, обожават разходките и игрите. Кучетата могат да бъдат доста впечатляващи по размер, но има породи кучета, които са малки до края на живота си.  Незивисимо от големината си, всяко куче е лоялен защитник на своя стопанин и никога няма да го предаде.

Но отглеждането на това животно в апартамента има своите специфики. Кучетата по принцип имат много енергия, която налага разходки. То трябва да се извежда навън 2 пъти на ден и трябва да е на каишка и в някои случаи с намордник на обществени места.

Котките също могат да изненадат с големината си, например някои породи са по-едри като британските и сибирските котки. Това са много красиви и грациозни животни! Котките обичат да си играят и да тичат навсякъде в апартамента. Котките, макар и по-независими от кучетата, също са привързани към стопанина си, но могат да създадат проблеми, когато си острят ноктите на тапицерията на мебелите или скачат навсякъде из стаите. Така често те чупят чаши, чинии и вази.

апартамента

  • Хамстери, морски свинчета и декоративни зайчета – те лесно се гледат в апартамента

Ако искате по-малко проблеми в жилището си – вземете за домашен любимец малко животно в клетка. Не е необходимо да се учи да ползва тоалетната, да се разхожда и да разнася косми из вашият дом. Достатъчно е да има хубава клетка, която да се почиства редовно.

Хамстерите са много смешни гризачи. Те обичат да тичат в колелото в своята клетка, да спят свити и да се хранят, като смешно пълнят бузите си с храна. Има много разновидности на тези гризачи, те се различават по цвят и размер. Много красиви са ангорските хамстери.

Морските свинчета са животни с къси крака. През деня те постоянно дъвчат нещо, като трева, плодове и зеленчуци. Понякога скърцат със зъби, което показва недоволство или глад.

Децата много се радват на декоративни зайчета, които са мекички и красиви, но и налагат доста грижи от стопаните си. Декоративните зайци са спокойни и непретенциозни домашни любимци, а и могат да се държат в просторна клетка.

В края на статията – без значение от вида бозайник, сте избрали за домашен любимец, не забравяйте, че той е живо същество и изисква не само вода и храна, но и много любов!