апартамент

Зимата е близо: стегнете своя апартамент за студа!

По принцип, подготовката на един апартамент за зимата е комплексен въпрос

Но време е да научите как да подготвите своя апартамент за зимния сезон.

В България зимните студове винаги идват неочаквано, буквално като лятна буря. Но ние всички упорито отказваме да обръщаме внимание на апартамента, защото е още топло.

Готови ли сме с апартамента си за зимата?

На пръв поглед изглежда, че ДА, разбира се.
Всъщност всичко е много по-сложно. Затова днес ще помогнем на читателите със съвети, така че лесно да приведем своя апартамент в пълна бойна готовност.

1.Направете почистване на своя апартаментапартамент

Първият ни съвет ще потвърди съществуващия стереотип, че е по-добре да почистите апартамента преди зимата. И това се отнася не само за измиване на прозорците, които няма да избършете в студа по очевидни причини. Желателно е да се въведе ред навсякъде.

Първо, правите почистване на прозорците.
По-късно ще бъде просто невъзможно да се направи, защото студът ще проникне в къщата. Да, и водата може да замръзне. В най-добрия случай получавате ледена кора върху прозореца, в най-лошия случай – стъклото може да се счупи.

На второ място, е много по-удобно и полезно да почистите в топлия сезон, когато все още може да отворите прозорците, така ще направите проветряване на апартамент, спокойно махнете и боклука. Ако оставите цялата мръсотия в апартамента за зимата, след няколко месеца няма да може да се отървете от мръсотията.

Изтупайте килимите. Всеки килим е акумулатор прах и мръсотия в къщата, дори една добра прахосмукачка не може да изчисти това огнище на замърсяване в апартамента.

Всичко това се отнася до очевидните неща. Но в апартамента ви има цяла куп уединени места, за които можем да забравим.

2.Погрижете се да затоплите своя апартамент

апартамент

Разбира се, в навечерието на зимата основното е да се затопли добре отвътре.

Първо трябва да затоплите самата стая. За целта определете местата за изтичане на топлина от апартамента. Именно чрез тези пропуски идва студа. Обърнете внимание на дограмата на прозореца. Също така разгледайте входната врата.

Също така е важно да отделите внимание на всички отвори, чрез които са направени комуникациите към вашия апартамент. Това може да е дупка в стената за телевизионна антена и интернет. Това също така включва монтажните отвори за климатиците.

В топлия сезон, разбира се, е доста трудно да се открият такива места за изтичане на топлината, но важно е да ги изолирате.

3.Направете спешен ремонт в своя апартамент

Всичко свързано с проблемите, изброени по-горе, не изисква мащабни ремонти. В случай на дупки и пукнатини в прозорците, вратите и монтажните отвори, може да се справите сами.
Но има проблеми, които могат да изискват реална намеса от строителни фирми.

Това касае изолацията на стени, тавани и подове. Може да се наложи да изолирате пода, ако живеете на първия етаж. В този случай подът действа като уплътнение между вашия апартамент и студената зима. В този случай никакви килими не могат да помогнат – ще е необходима изолация. При тавана логиката е почти същата. Ако живеете на последния етаж, по-добре е да помислите за изолацията на тавана.

Но нито един апартамент не е застрахован срещу студените стени – при всички случаи поне една от стените е външна. Ако е една – това не е толкова страшно. Но има ъглови апартаменти, там има две или дори три стени. В този случай е по-добре да помислите за изолацията им им.