Високи сгради – рискове от пожар

Какво прави първо човек при пожар във високи сгради?

Високи сгради – рискове от пожар, винаги се вика пожарната. По всякакъв начин е нужна нейнатата незабавна намеса. Това е важно условие за оцеляване и запазване на имота.

високи сгради

Най-лошото в пожара е не точно огъня, а отделящите се дим и въглероден оксид.

От тях човек може лесно да се задуши, да изгуби съзнание и просто да изгори в пожара в сградата. Често хората при такъв инцидент търсят да вземат ценни вещи, но реално са нужни само документи, пари, мобилен телефон. Тоест спешно е нужно да се напусне горящата сграда. Асансьор не се ползва в такава ситуация никога.

Ако пожарът не дава опция да се излезе от апартамента, защото огънят е на стълбището, то трябва да се сложи на лицето мокра кърпа, за да се диша през нея и е нужно да се затворят плътно прозорците. Ако е възможно, най-добре е да се излезе на терасата или балкона, където е по-лесно пожарникарите да спасяват хора от горящата сграда.

Опасно ли е да се живее във високи сгради?

високи сгради

Специалистите са на мнение, че е поне 2-3 пъти по-трудно е да се осигури безопасност във високи сгради, отколкото в по-ниските. Основният проблем е бързата евакуация на хората, които са там. Затова на етапа на проектиране се изграждат системи за сигурност.

На първо място, това са системи за пожарна безопасност  на всеки етаж и се разчертават схеми за пътища за евакуация – за тях има много изисквания. По пътя за евакуацията трябва да има врати, за предпочитане огнеупорни – те са способни да задържат пламъка за известно време.

Освен това са необходими системи за ранно откриване и предупреждение за пожар. Но като правило подобна единна система е трудно да се намери в българските жилищни сгради.

Хората харчат много пари за системи за охрана на дома, за аларми, за камери за наблюдение, за домофони…Но пък рядко си купуват пожарогасител, който да имат вътре в своя дом. Реално в случай на пожар той може да се окаже наистина безценен помощник в такава спешна ситуация.