Голямото пролетно почистване – ето 5 доказани ползи

Време е за голямото пролетно почистване

Голямото пролетно почистване ….
Реално повечето хора подхождат към почистването толкова отговорно всеки ден. Пък и има ли смисъл да бършем праха на най-недостъпните места, когато имаме толкова много служебни и домашни ангажименти?

Факт е, че прахът в жилищата ни е вреден за здравето. Това е известно на всички: например праховите акари, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа (от които прахът е съставен до голяма степен), могат да причинят алергии. Невъзможно е напълно да се освободи жилището от прах и от мръсотия, но пролетното почистване е задължителна опция.
Толкова досадна и изморителна работа…Но пък може и да не е така. Ето ползите от голямото пролетно почистване.

голямото пролетно почистване

1.Осигурява добра физическа активност и гори калории

Почистването като вид дейност не замества на 100 процента фитнес залата, но пък може да спомогне да изгорите излишни калории: един час интензивна работа с моп помага за изгаряне на около 150 калории, а половин час с прахосмукачка позволява да се отървете от средно 120 килокалории. Но пък – измиването на прозорците – доста досадно е – изгаря цели 160 килокалории за половин час. Струва си да припомним и препоръчителната дневна норма за броя на крачките (10 000 крачки на ден). Така по време на почистване през пролетта вие постоянно се движите от стая в стая, а това осигурява със сигурност повече от 10 000 крачки на ден.

2.При пролетното почистване има и образователен момент

Големият плюс при пролетното почистването е, че лесно се комбинира с други видове дейности. Докато се занимавате с почистване на праха от мебелите, можете да изслушате няколко епизода от интересен подкаст, или аудио книга. Или просто да слушате любимата си музика. Интернет е пълен с мотивиращи и ободряващи плейлисти, които са толкова подходящи за почистване на стаите през пролетта – остава само да включите музиката по-силно. Страхотно е!

3.Тази полезна дейност развива също концентрацията

Ето нещо интересно: пролетното почистване буквално разтоварва мозъка и това има своите предимства. Монотонните действия – преместването на нещата в килера, миенето на подове или, например, почистването на хладилника – помагат да се съсредоточите и помислите внимателно за проблеми или работни задачи, както и да планирате времето си или да анализирате събития от изминалата седмица.

4. Освобождава се място за нови неща като се премахват ненужните

голямото пролетно почистване

 

Първата и най-очевидна стъпка, която трябва да предприемете по време на генерално пролетно почистване, е да се отървете от всички неща, които не сте обличали поне една година или пък почти никога не сте носили. Това ще помогне да се освободи място (включително за нови неща). В същото време като чистите шкафове и рафтове, можете да намерите неща, които отдавна смятате за изгубени – дори и да не са вече необходими, все пак е хубаво като усещане.

5. И стресът намалява, когато пролетното почистване се извършва с желание

Неприятно е да се стои в мръсна и неподредена стая, по тази причина е възможно дори след стреса на работното място, човек да се чувства стресиран дори и у дома. Според проучване, проведено преди няколко години, жените, които са били наясно, че в апартамента им цари хаос, се чувстват по-депресирани през деня и им е по-трудно да се върнат у дома след работа.
Почистването помага да се намали стреса. Проучванията показват, че такава монотонна дейност като миенето на съдове или бърсането на праха помага да се успокоите – при условие, че сте напълно фокусирани върху процеса.
Не е ли време за голямото пролетно почистване?