Да договорим недвижим имот правилно

Да договорим недвижим имот правилно

Преди да стиснем ръце

Независимо дали се явяваме като човек, който търси покупка или продажба, трябва да договорим недвижим имот правилно, т.е. на правилната цена. Естествено и логично явление, но какво да предприемем, за да постигнем справедлива оценка на имота си.

Договорката е доста комплексно понятие и всеки път е уникално преживяване. И двете страни по сделката желаят да излязат с едни гърди напред или поне крайният резултат да е еднакво добър и за двете. Често всичко зависи от просто един блъф,  някои жертви и някои облагодетелствания.

Въпросът е как да имаме силна позиция и

как да договорим недвижим имот правилно

Има някои тънкости, които са фактор при определянето на цената и този, който ги владее взима превес в определянето на цента.

1. Какво казва пазарът?

В определени моменти търсенето и предлагането са в дадени нива. Понякога има по-голямо търсене, друг път по-голямо предлагане. Според това, от коя страна се намирате, то покупка на апартамент или къща и съответно продажба на недвижим имот, трябва да се случи в правилния момент.

Заради уникалността на някои имоти обаче, е възможно общите тенденции на пазара да не важат. Перфектната локация, инфраструктура и така нататък може да играят ролята на лост при продажбите. Ако търсенето е голямо, а предлагането е ниско, то цените няма как да са на дъното.

2. Кой води договорката?

Ако сте човек, който продава и има нужда от пари, то този който купува определено диктува правилата. Ако сте в позицията на купувач в този случай, може да си позволите да се договорите за вашата покупка на ново жилище. Ако обаче, продавате желан имот, то определено може да не се съгласявате на нагли предложения. От своя страна, ако искате да купите имот, за който се борят сериозна цифра хора, по-добре отворете джобовете.

3. Какви са детайлите?

Ако разглеждате повече от един недвижим имот нов дом, то дори две жилища да изглеждат напълно еднакви, гарантираме ви, че не са. Да приемем, че разполагаме с две къщи край Русе, които са по 50 000 лева. Всичко в тях е еднакво – големина, двор, разположение и така нататък. Бъркате, ако си мислите, че няма значение, коя ще изберете.

Да договорим недвижим имот правилно

Отстъпката е важна

Някои от собствениците могат да се съгласят, ако купите техния имот на определена цена, те да направят нещо допълнително по него. Може да пребоядисат къщата или сменят оградата. Могат да обновят част от бялата или черната техника. Дори да става на въпрос за нещо, което струва 1000-2000 лева, то все пак е отстъпка. Запомнете, че един нов дом винаги привлича повече разходи от предвиденото. Трябва да говорите със собствениците, за да стигнете до най-добрия вариант. Съответно, ако сте продавач на имота, да предложите нещо повече от другите.

4. Какво за финансирането?

Сделката за недвижим имот е в същност размяна – къща или апартамент, ново или старо строителство, в замяна на определена сума пари. Има ли фактори свързани с финансирането, които влияят на една сделка? Да, има няколко такива.

Има ли купувачът парите в брой? Одобрен ли е за ипотечен заем или заем от семейство и приятели? Определено наличието на сумата, с която се закупува имотът, ви поставя в определена и то по-добра позиция в сделката. От друга страна, ако имате двама купувачи, като единия има парите, а другия ги няма, то определено на първия ще сте склонен да отстъпите малко от цената. Така е и правилно. Определено рискът от провал на сделката, когато са налични парите, е по-малък. Ако няма размотаване и сделката се извърши бързо, то придобиването на нов имот за купувача е гаранция.

Освен това, сключването на сделка с някого, който тепърва ще се бори за заем, може да не я провали, но да удължи срока за продажба.

5. Не забравяйте домашното си – независимо от коя страна сте по време на сделка за придобиване на имот, то трябва да сте добре подготвени. Набележете имоти в района, които са сходни на вашия. Сравнете цените им. Информирайте се за степента на търсене и предлагане на имоти. Все пак, когато се договаряте трябва да го правите с реални цифри. Не можете да искате безумни намаления, както и непремерени покачвания на цената.

6. Не се оставяйте на емоцията!  – когато започвате да се договаряте за определен дом, винаги трябва да имате няколко опции. Дали ако сте купувач ще харесате няколко апартаменти в Русе или като продавач ще си намерите няколко купувача.

Ако имате един единствен вариант за действие, то определено има голяма вероятност да се поддадете на емоцията и да се провалите в сделката. Да, ще продадете или ще купите жилището, но ще е на неправилната цена. Дайте знак на другата страна, че има и други желаещи и така ще имате един по-гладък преговор за цената.

7. Не пропускайте договорка лице в лице. Воденето на преговори за имот не става по телефона. Трябва да се видите с продавача/купувача очи в очи. Това е най-ефективният начин да повлияяте на някого и да го убедите. Използвате гласа си, използвате езика на тялото си. Ако нямате време за всичко това, недвижими имоти Сиана предлага огледи по Skype, като вие ще трябва само да се видите с купувача за договорка на условията и кратък финален оглед.