Да наемем един дом и да го купим впоследствие

Да наемем един дом и да го купим впоследствие – що за идея, а!?

Има много млади и не толкова млади хора, които мислят в перспектива. Те знаят, че рано или късно, човек трябва да разполага със собствен дом. Емоционално решават да заживеят в ново жилище, но финансово не са готови за покупка на недвижим имот.

Да наемем един дом и да го купим впоследствиеБез значение, дали проблемът е в липсата на спестявания, наличие на кредит или просто разхищение на наличните пари, понякога хората трябва да изчакват с решението си. Те трябва да поправят кредитното си досие или да спестят малко пари. Чак тогава могат да се обърнат към агенция за продажба на недвижими имоти.  Споразумение да наемем един дом и да го купим впоследствие, може да спаси положението и за двете страни.

Точните условия при договаряне зависят от ситуацията, но като цяло, вие искате да притежавате жилище. Другата страна иска да продаде имота си. Разбирате се за някакъв наем плюс вноска, която да се натрупва. Избирате период, в който да се изплати жилището или дата, на която да внесете остатъка от пазарната стойност. Обикновено наемът е по-висок и то с доста, но за сметка на това, с всеки изминал месец, жилището става с една идея ваша собственост. Обикновено се договаря каква част да се изплаща под формата на вноски и твърда сума, която трябва да се изплати в края на споразумението.

Какви са предимствата да наемем един дом и да го купим впоследствие

Сделка от този тип осигурява на купувачите да се настанят в жилището и да го ползват, докато набавят необходимата сума, за да стане то тяхно пълно притежание. През това време, могат да изчистят свои задължения, да заделят нужната сума или просто да поемат глътка въздух.

Продавачите на имоти пък приемат такива сделки, или дори сами ги предлагат, ако техният имот се залежава на пазара и така или иначе не се продава. Ако нямате възможност да подобрите или да поддържате жилището, то постепенно губи стойност. В един момент, освен че не ви носи дивиденти, но и ви създава главоболия. Даване под наем и продажба впоследствие ви гарантира, освен че няма да се налага да инвестирате в имота, но и ще получите чиста сигурна сума за него.

Как трябва да изглежда споразумението за наемане и придобиване на имот?

Да наемем един дом и да го купим впоследствиеДвете страни трябва да сключат договор, който да е проверен от адвокат. В договора се засягат няколко опорни точки, от които зависи успеха на начинанието. Трябва да пише периода, в който жилището ще е под наем, сумата на наема, както и каква част от нея се приспада от пазарната стойност на имота. Също така е хубаво да се спомене, какво ще стане с тези средства, ако купувачите се откажат. Продавачът може да задържи част от тях и да върне останалите. Може да се опише всичко,  с което са съгласни и двете страни. В договора трябва да пише, кой ще плаща данъците и таксите на имота, както и застраховка, ако има такава. Нужно е да се впише и кой ще поеме сметките и ремонтите на жилището в този междинен период.

Какво друго трябва да знаем за наемане с цел покупка след това

Трябва да прецените като наемател дали ви е по-изгодно да наемете жилище с по-малък наем и да спестявате или да действате по гореспоменатите правила. Ако харесвате къщата или просто не сте сигурни, че ще запазите парите по предназначение, няма какво да му мислите.

Пак казваме, че всичко трябва да е скрепено с документ. Трябва да се знае кога ще получите жилището и какво ще стане, ако с имота се случи нещо докато живеете в него. Добра идея е и да се направи инспекция на дома, преди да подписвате каквото и да било. Хубаво е да знаете състоянието му преди да сте започнали да го изплащате.

Добре е да се застраховате и при рязка промяна на цените на пазара. Поговорете със собственика, за да решите какво ще стане, ако има промяна в цените. Дали ще се ръководите по пазарната цена или ще сключите сделка за точната цифра. Имайте предвид, че ако се разберете за сумата и цените се покачат, вие ще сте изгодна позиция. Но ако цените паднат, вие пак ще трябва да платите договорената сума.

От тук можем да отсъдим, че състоянието на пазара е много важно. Според това, как вървят цените, вие ще разберете струва ли си или не да се предприеме стъпка по наемане с цел закупуване на имот. Една прогноза за развитието на този пазар след няколко години, може да ви помогне с решението. За тази цел, трябва да се посъветвате с брокер. Недвижими имоти Сиана ще отговори на всички ваши нужди и желания. Общо взето, ако улучите момента и продавач, за който този вариант е удачен, ударът ви е в кърпа вързан.

Ако сте внимателни и проучите всичко както подобава, то като купувач няма как да сгрешите. Като продавач също няма да имате проблеми, ако всичко е уредено правилно с документи. Истината е, че трябва да се допитате до специалисти, които ще ви помогнат с изготвянето на офертата и договора.

Ако успеете да направите всичко по план, определено ще сте в по-добро финансово положение, без да натоварвате бюджета си. Ако сте продавач, то така много лесно ще реализирате продажба на недвижим имот. Ще получавате наем като комисионна за услугата. Периодични плащания по главницата, а след няколко години и твърда сума пари. Звучи страхотно нали.