Дезинфекция на апартамента с домашни средства

Получихме въпрос от наши читатели във връзка с короновируса как се прави дезинфекция на апартамента

Оказва се, че дезинфекция на апартамента може да се реализира лесно с ,домашни препарати.

Без паника обаче.

дезинфекция на апартамента

 

Възможно е да извършите цялостна и висококачествена дезинфекция на апартамента със собствените си ръце. За да направите това, ще трябва да има първо нормално почистване, а след това да се ползват средства за ефективна дезинфекция. Дезинфекцията е важна процедура в периода на пандемията, която обяви Световната Здравна Организация за месец март 2020.

Какво може да се ползва за дезинфекция на апартамента?

  • Първи вариант: Като основно решение за дезинфекция е желателно да се ползва чист спирт, който се продава в аптеките. Той не мирише и бързо се изпарява. По тази причина е идеален за различни видове повърхности. Първо, всички повърхности трябва да бъдат почистени от прах и други замърсянания, а след това те трябва да бъдат обработени със спирт. Запомнете: недопустимо е комбинирането на алкохол с дезинфектанти на основата на хлор и почистващи препарати.
  • Втори вариант: Можете също да извършите дезинфекция в апартамента си, като използвате разтвор на водороден пероксид. Има обаче редица ограничения за неговото използване и той не може да се използва навсякъде. Кислородната вода може да повлияе неблагоприятно на външния вид на някои вещи, обезцветявайки ги.
  • Трети вариант: Възможно е да се използва и амоняк, но неговата миризма е много дразне
  • ща. Течният амоняк се използва най-често в кухнята, когато е необходимо да се почисти  фурната. Също така, използвайки разтвор на амоняк, можете да се отървете от натрапчивата миризма на цигарите.
  • Четвърти вариант: Оцетна киселина разтворена във вода. Оцетната киселина обикновено се комбинира със сол, за да се увеличи ефектът й. Както и добър вариант е третирането на повърхности с наситен разтвор на натриев хлорид.
  • Пети вариант: За дезинфекция на дървени повърхности идеалното средство е лененото масло. То е естествен антисептик. При обработка на дървени и лакирани повърхности, то напълно се абсорбира в материала и осигурявя дългосрочна защита срещу бактерии. В същото време придава на дървените мебели, врати и прозорци естетичен вид.
  • Шести вариант: Във всеки случай, за пълна дезинфекция на помещенията в апартамента трябва да се използват кварцови лампи. Достатъчно е да затворите стаята с включена лампа за 4 часа. Необходимо е да сложите лампата на място, от което ще има максимално разпределение на ултравиолетовите лъчи.

Вземете предпазни мерки при дезинфекция на апартамента си.

дезинфекция на апартамента

 

 

 

 

Когато решите да хигиенизирате жилището си, по време на тази процедура не трябва да забравяте за индивидуалната защита на очите, повърхността на кожата и дихателните пътища. Сложете си маска, гумени ръкавици и очила.

Дезинфекцията на апартамента като цяло се извършва подобно на общото почистване, но доста по-прецизно.  Меките играчки или плътните килимите се почистват със сапунен разтвор, в който може да се сложат няколко капки етерично масло от чаено дърво.

Ето една идея: хубаво е  дезинфекционният разтвор да се прилага с помощта на спрей.

Подът, стените и таванът на стаята се почистват от замърсявания и също се напръскват с дезинфектант. Мебелите също се почистват и обработват с дезинфектиращи препарати..

При дезинфекциа на апартамента прозорците трябва да са отворени, както и поне 20 минути след това.