децата

Защо не трябва да крещим на децата си?

Защо не трябва да крещим на децата си?

Ние всички сме човешки същества и не винаги имаме ангелското търпение.

Конкретен пример:
Прибирате се в апартамента и порасналото ви дете е събрало компания с биричка. Нищо лошо, но детето ви е на 8 години само.

И как да не крещите?

Ние се ядосваме често на собствените си деца. Децата понякога стават непоносими и родителите не се сдържат, започват да крещят като така и решават собствените си негативи.

децатаНо родителите не бива да крещят при децата си!

Или поне до някаква възраст може да има подобно поведение към децата? Първо, запомнете, ако на едно дете постоянно се крещи, то расте несигурно. Ако това дете се сравнява с другите, той не вярва в собственото си сили.

Агресивните деца често плачат. Но за да станат агресивни, затова е виновна агресивната домашна атмосфера! Крясъците на родителите могат да причинят страх при малките деца, те са неспособни да се защитят. А това е зле за бъдещото им развитие.

Какво трябва да се направи?

Необходимо е родителите да се научат да ограничават емоциите си и да бъдат обективни по отношение на децата си. Стресиращите ситуации в семейството трябва да се избягват или най-малкото да не изливат отрицателните емоции върху детето. Ако, въпреки това, се окаже, че нервите ви не са издържали, е необходимо да намерите сила да поискате от детето си прошка. Това не е трудно, просто споделете, че сте имали тежък ден, че съжалявате за инцидента.

Направете така, че детето да се почувства обичано и ценено. Да, с всеки може да се случи такава ситуация, но е човешко да се греши.

децатаНо нали затова сме хора – да прощаваме.

Човек се учи от грешките си. Всеки родител може да крещи на детето си заради проблеми в работата, лошо настроение, болест…причините са много. Когато детето е малко, то не може да реагира правилно. Но системното крещене в ранна възраст забавя емоционалното му развитие. Винаги може да се успокоите, когато се приберете в дома си и да не започвате да крещите, понякога и за маловажни неща.

Иначе ще предизвикате скандал в семейството.

Детето трябва да бъде поощрявано да бъде независимо и да се хвали за свършената работа. Така ще имате комфортна атмосфера и стимул да споделяте хубави моменти със семейството си.