домашен любимец

Имате ли домашен любимец? Ето как помага за здравето

Собствениците на домашен любимец са с отлично психично здраве – ново изследване разкри тази закономерност

Разбира се,това означава, че домашният любимец се третира като член на вашата къща. Поне така е за много хора. Връзката човек-животно е наследство, което продължава да се следва и до днес. И наистина от дълги историческите времена хората са имали свои домашни любимци.Нещо любопитно и малко известно: за домашен любимец в Китай,императорът е имал лемури и леопарди.

домашен любимецТака че, не е изненадващо, че нивата на стрес спадат поради любимия ви домашен питомец: куче, котка, аквариум с рибки,папагал…. Но едно ново проучване, публикувано в BMC Psychiatry, установи, че домашните любимци също имат властта да стимулират психическото здраве на своите собственици.

Съществува различна информация за терапевтичните ефекти от домашния любимец

Въпреки това, техният ефект върху психичното здраве остава неизследван. Ето защо изследователи от Университетите в Ливърпул, Манчестър и Саутхемптън са си поставили за цел да проучат тази неизвестна зона. Учените са разгледали 17 международни изследователски документа. Анализът е направен с оглед за всички положителни, отрицателни и неутрални аспекти за собствеността на домашни любимци. Резултатите показват, че те могат да имат отрицателни ефекти за хората, които ги притежават, понякога.

Става дума за психологическото въздействие върху човека при загубата на домашен любимец. От друга страна, оптимистичната страна подчертава интензивността на връзката между хората и животните, както и различните начини, с които домашните любимци допринасят за подобряване на психиката на човека. Това важи особено по време на криза.

„Нашият преглед показва, че домашните любимци имат ползи на хората с психични заболявания. Необходими са допълнителни проучвания за тестване на естеството и степента на тези взаимоотношения. Те включват резултати, проследяващи обхвата на ролите между хората и домашните любимци във връзка с психичното здраве…“, заяви водещият изследването д-р Хелън Брукс от Университета в Ливърпул. Да, връзката между хората и животните, е важна.

домашен любимецМоже би нямате още домашен любимец?

Но ето за какво може да ни помогне.
Намалява стресовите нива, поддържа любов в дома, осигурява емоционална подкрепа или помага в ситуация на самотата.
Няма нищо по-хубаво от това да си имаш свой любимец – той повлиява нашето щастие от векове насам.
Сега учените са категорични – домашните любимци оказват влияние и върху здравето ни! А то е толкова важно!

Никога не е късно да имате нещо специално в своя дом, което не е скъпа мебел, не е килим или картина. Нещо, което обичате, и за което ще се грижите с много любов. Куче, коте…или кон. Или някое китайско шарено петле…