Дома и 4 правила при социална изолация! Бъдете здрави!

Научете тези 4 правила при социална изолация в дома по време на пандемията от коронавирус

Ето какво препоръчват експертите да правите в дома си, за да бъдете в добро физическо и психическо здраве:

1.Укрепвайте имунната си система

Цъфтежът на растенията на открито стартира през пролетта сезонните алергии също. А това означава, че чистата къща може да ви помогне да дишате по-добре, като предотвратява дихателните проблеми и поддържате здрава своята имунна система.

Прах, мухъл, плесен, пърхот и косми от домашни любимци и други подобни неща могат да провокират имунната система за хора, предразположени към алергии. Когато домът не е чист, той определено може да събира още повече замърсявания.

домаВъпреки че трябва да се извършва редовно почистване, то през пролетта направете това по-прецизно. Не забравяйте да отделите внимание по-специално на праха по краката на мебелите, краищата на рамките и огледалата, повърхностите на лампите, парапетите и первазите на прозорците, които може да са по-недостъпни.

Изтупайте и проветрете всички килими, махнете паяжините и изперете пердетата добре, за да премахнете праха и да поддържате въздуха по-чист. Важно е да ликвидирате праховите акари.

2.Намалете стреса и ограничете депресията

Независимо дали временно сте принудени повече да стоите в дома си, да работите от вкъщи или да не може да спите добре, то е необходимо заради психичното здраве също да махнат някои излишни неща от стаите.

Може да откриете, че мислите, чувствате и спите по-добре с подредено и по-малко задръстено пространство. Направете реорганизиране и се освободете от ненужните неща. Това е психически освежаващ и освобождаващ процес. Учените са на мнение, че това дава положителен ефект върху ежедневното настроение и способността  за концентрация.

Когато домът е подреден, това има потенциал да изчисти психическото пространство на човека. А това определено минимизира проблемите със стреса и съня.

3.Направете добра дезинфекция в дома си

Правете дезинфекция редовно, на повърхности които се докосват по-често  – например, масата, мивката,  клавиатурата, дистанционното. Това помага да се избегнат болести и да се сведе до минимум разпространението на вируси и бактерии.

дома

В този случай заради опасния коронавирус, дезинфекцирайте повърхностите с почистващи препарати на алкохолна основа.

В кухнята отделете специално внимание на хладилника и фризера, килера, плотове, шкафове.

4.Стремете се да се храните здравословно и да имате добра физическа активност

Проучванията показват, че има връзка между поддържането на чистотата на дома и избора на по-здравословни храни. Съхранявайте здравословни храни на нивото на очите в прозрачни контейнери в хладилника или в шкафовете, а нездравословните храни поставяйте извън полезрението си.

Направете и това – подредете любимите си спортни дрехи в отделно чекмедже за лесен достъп.

Отваряйте прозорците на жилището всеки ден, за да циркулира свежест в стаите и да няма застоял въздух. Пролетното почистване също може да мотивира хората да се насочат към по-здравословен начин на живот.

Пролетта е чудесно време да направите корекции в дома си и да бъдете здрави!