Заем за покупка дом от семейство и приятели

Заем за покупка дом от семейство и приятели

Приятел в нужда се познава

Заем за покупка дом от семейство и приятели може да е добро решение, както за вас, така и за хората, които са ви услужили. Проблемът е, че самият въпрос за вземане на заем на толкова много пари е малко труден. Не приемайте нещата леко – това си е законен договор и вие трябва да подходите още по-сериозно, защото са замесени близки хора. Все пак, ако успеете да планирате добре, заем за покупка дом може да работи както във ваша полза, така и в полза на заемодателя. И двете страни ще са доволни от уговорката.

Как да попитаме семейството и приятелите за заем? Когато решите да отидете при някого от близките си и да го помолите да ви заеме пари за жилище, то на първо място трябва да имате план. Трябва да сте реалисти и да изградите практичен план за изплащане. Разбира се, не взимайте повече отколкото можете да върнете. Трябва да се отнесете към този заем като към всеки друг заем от банка. Това може да ви се струва прекалено бизнес ориентирано и е така. Дори когато сключиш договор за заем с братовчед си, той може да те осъди за неплащане и то успешно. Все пак това ще ви помогне да не рискувате и да не разчитате на дълъг срок за продажба на желаното жилище. Все пак някой друг може да го купи.

Частен заем за покупка дом е много близък до ипотечен. В западните страни, той е доста популярен и се нарича частна ипотека или вътрешно фамилен заем. Той не е много по-различен от заем от банка или друга кредитна организация. Както и при институционалните заеми, така и при частните: и взимащият заем за покупка дом и даващият му го подписват документ, който урежда условията по споразумението. Споразумението трябва да съдържа сумата, която е заета, лихвения процент, както и датите на връщане и честотата на вноските. Може да се опише и какво представлява недвижимият имот, който се купува. Двете страни трябва да подпишат споразумение, че ако заемът не се изплаща, то заемодателят има пълните права да придобие имота. Също като при банковите ипотеки.

Добре подреденият договор урежда правата и на кредитора, и на вас- кредитополучателя. Семейните проблеми не могат да повлияят на плащанията. Не може да се изиска предсрочно погасяване. Няма възможност за изнудване между двете страни. Стига да се спазва погасителният план, няма от какво да се притеснявате.

Какви са предимствата на заем за покупка дом от семейство и приятели?

Когато вземете заем за покупка дом от семейство и приятели, вие имате няколко облекчения. Едно от тях е по-добри лихви на кредита. Можете да се договорите с кредитора, за да уредите лихвения процент помежду си. Дори при по-нисък лихвен процент, този който ви даде заема, би могъл да получи добра печалба от това. Можете да уредите собствени условия за плащане. Можете сами да се разберете дали ще се плаща на месец, на седмица, през седмица. Ако е удобно дори може да си плащате всеки ден. Все пак не трябва да се възползвате от щедростта на близките си. Вие сте задължен по закон да плащате навреме и това, за което се договорите, трябва да е премислено предварително. При добър вариант животът във вашия нов дом няма да е много повлиян.

Какви са предимствата за този, който се явява като кредитор? Първо, разбира се, приятни мигове в новия ви дом. Второ – по-добри лихви на кредита, в сравнение с тези на депозит. Дори ако лихвеният процент е по-нисък от този на банките, то той сто процента ще е по-висок от този, който ще вземете от депозит, в която и да е банка. Трето – редовен приход. С добре структуриран погасителен план, вие ще знаете кога ще получите плащане. Ще знаете точно колко пари ще е то. Освен това, инвестицията в недвижим имот е сигурна. Няма да се притеснявате от загуба на пари.

Заем за покупка дом от семейство и приятели

При нужда ще намерите заедно решение

Какво правим при пропускане на плащания? За съжаление, понякога се случват и обрати в живота. Може да загубите работата си или да имате медицински разходи, които да се натрупват. Както във всеки друг случай, трябва да се обсъди ситуацията. Обмислете опциите за промяна на погасителния план – по-малки вноски за по дълго време. Отпускане на гратисен период? Най-малкото, когато вземете заем за покупка дом от семейство и приятели, те ще ви окажат подкрепа в намирането на нова работа или просто в търсенето на изход. Един роднина най-добре знае какво значи покупка на имот за вас. Недвижими имоти Сиана ще се погрижат за насладата от покупка и продажба на апартаменти и къщи. Ново строителство или старо строителство? Няма значение.