Как да направя избор на агенция за недвижими имоти

избор на агенция за недвижими имотиДа направиш избор на агенция за недвижими имоти е много важно. Трябва да можеш да имаш доверие и на брокера, защото от него зависи дали скоро ще купиш или продадеш къща или апартамент. Характерите Ви трябва да си пасват, комуникацията трябва да е лесна. Не използвайте някоя агенция за недвижими имоти, само защото има нейни табели тук и там из града. Това не значи, че те са правилните хора за Вас.

Добра избор на агенция за недвижими имоти е нужен, особено ако ще продавате или купувате на пазар, който е наситен с много и упорита конкуренция. Имате нужда от експерти, с които да знаете какво правите. Една от най-добрите стратегии е да се поинтересувате на място. Отивате в града, в който ще закупувате или продавате имот, и просто разпитвате на няколко места. Мнението на хората ще Ви ориентира в правилната посока.

Има някои ключови моменти, що се отнася до избор на агенция за недвижими имоти

  • Важно е какви видове имоти продава една агенция за недвижими имоти. Може да става въпрос за организация, която се е концентрирала в определен тип имоти, но популярните агенции се занимават с разнообразни оферти, които са подходящи за всеки вкус и бюджет. Някой агенции специализират брокерите си – едни се занимават с наеми, други с имоти извън града, трети със земеделски земи и т.н. На дългогодишен брокер може да се доверите, тъй като той знае историята на имотите в града.
  • Друго важно нещо е реномето на агентите в града. Колко офиса има компанията? Ако е само един, то може би става въпрос за дребен играч. Ако има два или повече офиса, то значи, че хората са много търсени, както от купувачи, така и от продавачи – това е много важно. Щом някой може да си позволи поддръжката на повече персонал и няколко офиса, то той определено е харесван от хората.
  • Важен фактор при избора на добра агенция за недвижими имоти е комисионната. Не разчитайте на агенции, които търся огромни комисионни, защото те не разчитат на заплащането на много клиенти, а се надяват някой да клъвне на неизгодните им оферти. Една себеуважаваща се агенция би предложила нормални комисионни, съобразени със закона, защото с работата си би привлякла много хора.
  • Присъствието на една компания за покупко-продажба на недвижимо имущество е от голяма степен на важност. Компанията има ли хубав и функционален уебсайт, на който да могат да се следят офертите, да се правят запитвания за имоти, да има връзка с агентите и прочие. Трябва да има оставен имейл адрес и телефон, защо не и Skype. Колкото по-интерактивна е една агенция за недвижими имоти, толкова по-добре. Например Сиана Недвижими Имоти Русе предлага и оглед на имот по Skype за Ваше удобство.
  • Важно е да си изберете агент, който е запознат с региона. Избирайте местни агенции, защото те са наясно с кварталите, имат достъп до повече статистика, до повече актуални оферти за имоти. Те могат да Ви пояснят различни неща за кварталите в града, инфраструктурата в тях и прочие.

избор на агенция за недвижими имотиВсяка една агенция за имоти разполага със собствена процедура за организиране на огледите. Добрата агенция за недвижими имоти обаче ще Ви поясни всичко на първата среща и ще направи всичко така, че винаги да имате обратна връзка от хората, които са огледали. Вие трябва да знаете какво не им е харесало, ако са се отказали от сделка, какво им е харесало и така нататък.

Вашият агент трябва да може да Ви помогне с ценообразуването на имота. Всичко трябва да е съобразено с конкурентните имоти, така че Вие да не сте с по-висока цена от нормалното и да получавате същия брой оферти като тях, а ако може и повече. Агенцията ще Ви съдейства с това и в движение – ще правите промени, ще правите огледи, ще обсъждате и ще търсите решение на евентуалните проблеми. За това са агенциите.

Трябва да се чувствате комфортно, когато се срещнете с агента си. Можете да го попитате всичко. Всеки един въпрос е правилен, а отговорът винаги трябва да е изчерпателен и на език, който да разберете моментално. Не търсете терминологии, завоалираност и неща от този тип, защото те само биха Ви объркали. Ако все пак се случи да не можете да си обясните това, което чуете, то попитайте и чуйте обяснението.