имоти без посредник

Защо да не продаваме имоти без посредник ?

имоти без посредникЕкипът на Сиана недвижими имоти ще се опита да Ви бъде полезен с разяснение на причините, поради които е необходимо да се обърнете към специалист – посредник при сделките с недвижими имоти. При непрекъснато заливащата ни безкрайна информация, която е на един клик разстояние от нас, при наличието на безброй сайтове за обяви, обширна група приятели в социалните мрежи, всичко, което ни трябва, е на разположение онлайн. Процедурата при покупко-продажба или наемане на имот изглежда лесна и проста и често хората се питат „Защо трябва да наема агент на недвижими имоти, а не да продавам имот без посредник?“. Всеки може сам да продаде или да купи своя имот. Дали наистина е лесно и безопасно да се сключи сделка посредством редовни маркетингови проучвания и рекламни кампании без намесата на специалист?

В настоящия материал ще Ви дадем няколко основателни причини, поради които си струва да  се откажете да купувате или продавате имоти без посредник и да наемете агент на недвижими имоти. Списъкът не е окончателен и изчерпателен, но Ви дава наистина добър мотив.

Времето е ценно

Дали съществува човек, който не цени времето си? Или такъв, който да не се отегчава от досадни обаждания и безсмислени огледи? Малцина са тези, които търпеливо ще правят оглед след оглед с надеждата “най-сетне да намерят своя нов дом”. Ако сте купувач (или наемател) Вашият брокер ще знае кое е оптималното за Вас. Ако си купувате ново жилище, агентът ще Ви защити от хищниците и тяхното ухапване. Ако сте продавач, то Вашият консултант ще филтрира всички онези досадни и съвсем безсмислени позвънявания, някои от тях провокирани от безпредметно любопитство, а други – от злонамереност. В стремежа си да сключите сделка, той ще намери сериозния, реален купувач, ще му опише офертата и ще свърши важната работа вместо Вас.

Образование

Малцина са тези, които наистина знаят всичко за покупко-продажбата на имоти. Колко от вас са в час с всички онези “подробности” около наемането на имот? И всъщност нужно ли е да знаете всичко? Закони, устройствен план, ценообразуване, конкуренция, строителство, тенденции и т.н. трябва ли да сте професионалист само защото веднъж ви се е наложило да смените дома си? Хенри Форд казва, че трябва да работим с хора, които са по-умни от нас самите. Разбира се, важно е да намерите наистина добър специалист по покупко-продажбата на недвижими имоти. Специалист с опит, знания, човек, който разбира от имоти повече от вас.

Информация за района

Брокерите на недвижими имоти знаят в повечето случаи подробности за квартала, в който търсите да закупите или наемете имот. Добрият брокер познава района като пръстите на ръката си. Той отлично знае къде е шумът, къде са магазините, училищата, къде е градинката и коя част от квартала е най-доброто място за Вас. Агентите биха могли веднага да Ви дадат информация за демографията, престъпността и условията в квартала. Те са наясно с цените и техните тенденции и могат веднага да Ви ориентират защо един имот е по-скъп от друг.

Тенденции на пазара

Агенциите за недвижими имоти могат да Ви разкрият пазарните условия, които ще определят процеса на продажба или закупуване, за наемане или отдаване на Вашия имот. Много фактори са определящи за начина, по който ще протече процедурата. Данни като стойност на квадратен метър, средната цена /т.е. цената на подобни жилища/, средните продажни цени, средния престой на пазара и съотношението на списъка с продадените имоти на дадена цена, наред с други критерии, ще има огромно влияние върху това, което в крайна сметка е важно да се направи – финализирането на Вашата сделка.

Добра ли е цената

Противно на всеобщо приетото мнение, агентите не определят цената за купувачите или продавачите. След като консултират продавача или наемодателя на имота за това каква е реалната му цена, те всъщност са длъжни да съобразят и с неговите изисквания за това, на каква оферта ще бъде обявена неговата продажба или наем. По-скоро агентът ще Ви помогне като ви насочва да направите правилния избор с оглед на Вашите изисквания и възможности, както и изискванията на пазара към определения момент.

Асоцииран екип

Агентите на недвижими имоти разполагат с асоцииран екип от професионалисти, в който участват инженери, архитекти, юристи, строителни предприемачи, дизайнери и др. Екипът на брокерите предоставя услуги, които ще ви бъдат безкрайно полезни за финализирането на сделката. Брокерите могат да ви насочат към най-лоялния си колега или специалист.

Преговорите и поверителността

Най-добрите брокери на недвижими имоти умеят да преговаря добре. За разлика от традиционните търговци, професионалният брокер умее да отстрани емоционалния аспект във всяка сделка. Квалифицираният брокер не се стреми на всяка цена да спечели точно от Вас. Умението да владеят емоциите си е част от длъжностната им характеристика. Добрите агенти не са просто търговци, които да разменят собствеността, т.е. да търгуват по суха оферта. Те са професионалисти, които са обучени да представят оптималното на клиента. Добрият професионалист знае добрите страни и недостатъците на всеки един имот в списъка си. Той умее да пази интересите и на продавача и на купувача.

Познаване на документите

В средата на миналия век споразуменията са се ограничавали до една страница. Днес нещата съвсем не са така. За правилното изповядване на една сделка са нужни множество проверки и документи. Много от тях трябва да се набавят от специализирани институции, което е свързано с чакане на опашки, досаден контакт с добре познатите ни чиновници. Днес един обичаен договор за покупко-продажба на имот съдържа не по-малко от няколко страници, а една, дори и малка грешка в него, може да ви струва прескъпо. Един пропуск или неточност може да Ви изпрати в съда, а една миниатюрна грешка може да ви струва хиляди. Ако изпаднете в неприятна ситуация или възникне потенциална възможност за измама, брокерът е този, който ще ви насочи към най-добрия специалист за разрешаване на Вашия казус.

Проблеми след приключване на сделката

Дори и най-безпроблемните сделки, които минават плавно и без усложнения (които са изключителна рядкост), могат да създадат проблеми в бъдеще време. Много въпроси могат да изскочат след като сделката е била изповядана пред нотариус –  детайли, които са били прескочени от вълнение. В тези случаи кадърният специалист – брокер недвижими имоти, ще бъде готов да Ви съдейства. Професионалният брокер няма да Ви затвори телефона, само защото вече е взел комисионната си, а ще Ви отведе до същинския край на сделката.

Доволният клиент води няколко други

Не на последно място в основата на успеха на всеки професионален агент недвижими  имоти е устойчивостта и продължителността в кариерата. Малцина са професионалистите, които биха оцелели и биха имали добро име, ако често сменят прозвището си. Всъщност това е една индикация да определите кой брокер е истински професионалист. Дългогодишният опит на брокерите е достатъчен мотив да мислят “за утре”, оставяйки доволни и щастливи клиенти. Всеки брокер е наясно колко са ползите от добре свършената работа и клиентът, който е признателен. Ако познавате добре един специалист, трудно ще го смените с друг, освен в случаите, когато ще се местите в друг район, но дори и тогава вие можете да  разчитате на препоръка от Вашия брокер. Има посредници в недвижимите имоти (едни от най-успешните), които редовно се интересуват от Вас, поддържайки връзка или като Ви изпращат актуална информация за пазарите.