имотни измами

Имотни измами: как измамниците действат?

Имотни измами или научете повече за схемите на измамниците с недвижими имоти

Недвижимото имущество винаги е от особен интерес за измамниците, независимо дали става дума за едно физическо лице или престъпна група.

Трудно е да се идентифицират организираните измами.

Например само специална проверка по сигнал може да открие фалшив документ. В допълнение към изпробваните във времето схеми, измамниците измислят нови начини за улавяне в примката на нови граждани.

В някои случаи жилищните спекуланти действат на принципите на финансовата пирамида.

И в бъдеще е възможно да се използват нови технологии – мобилни приложения, електронни подписи и т.н., в които ще търсят слабите места за извършване на имотни измами.

Днес ще ви представим незаконните схеми, в които влизат собствениците на недвижими имоти.

Има много схеми за измами с недвижими имоти. Избрахме двете най-често срещани измами.

Първият тип имотна измама е свързана с продажбата на жилища под наем.

имотни измамиСхемата е съвсем проста, защото е ефективна и често се използва.
В случая измамниците наемат имот за определено време и най-често плащат цялата сума на наемодателя. По време на този период се извършва продажба и собственикът не подозира за това.
Най-често тази схема включва подправяне на документите за собственост (договор за продажба, договор за дарение и т.н.).

Втората схема на измама, известна на пазара на недвижими имоти, е подправяне на съществуващите документи.

Схемата донякъде дублира описания по-горе сценарий, но все пак има няколко различия, свързани с фалшифицирането на документите.
Най-често измамниците прибягват до една от трите възможности за фалшифициране на документи.

Първа версия: фалшиво пълномощно за продажба на недвижим имот. Основното е, че подписването на пълномощно при нотариус, „собственикът“ – той е с фалшив документ за самоличност – ползва лявата си ръка и показва, че дясната е в гипс или навехната. А това води до промяна в подписа Така се избягват характерните извивки на оригиналния подпис. След като нотариусът завери пълномощното, се определя дата за изповядване на сделката пред друг нотариус и с това пълномощно се продава на друг човек апартамента на нищо неподозиращия действителен собственик.

Втората версия засяга казуса, че няколко купувачи придобиват един и същ имот.  Най-често такива схеми включват лице, което не е свързано със самата строителна компания.

имотни измами

Третият вариант, визира класическата схема, която предполага наличието на фалшиви документи като цяло.  Тук най-често става дума за хора, които са починали и нямат преки наследници и изведнъж се появяват някакви далечни роднини. Като схема, жилищните измамници могат да използват принципа на пирамидата.

Има два начина за включване на гражданите в такива схеми.
Първият е, изплащане на апартамент на вноски, вторият е лизинг с последваща покупка. И в двата случая организаторите на пирамидата изискват да се направи авансово плащане за закупуване на апартамента, дялов принос на участник в кооперацията и месечни плащания.

Като правило клиентите се привличат чрез социалните мрежи, от уста на уста, а измамниците се рекламират активно в интернет.

Бъдете внимателни и ползвайте услугите на агенции за недвижими имоти с доказано добро реноме на имотния пазар.