Как да изберем между два имота

Как да изберем между два имота

Трудният избор

Всеки един от нас се е намирал в състояние, в което просто искаме да намерим перфектния дом, в който да се нанесем. В света на недвижими имоти обаче, има едно много често срещано явление. Това е не да няма какъв апартамент или къща да си купим, а изборът да е толкова голям, че например да се влюбим в два имота. Как да изберем между два имота! Биваме разкъсвани от това, кой от двата да изберем и в крайна сметка харесваме и двата варианта еднакво. Какво обаче да правим?

 Финалният избор е решаващ за по-нататъшния ни живот и най-малкото за начина, по който ще подходим при покупка имот. Решението трябва да се вземе максимално рационално и да се отстранят всички емоции, за да не стане грешка.

Разбира се, при по-динамичен пазар, където домовете с определени характеристики се изкупуват като топъл хляб, шансът да попаднете пред точно такъв избор не е огромен. Все пак може да дойде някакъв момент, в който да трябва да прецените приоритетите си и да ги пренаредите. Тук ще трябва да се протегнем към добрия стар лист и химикал, за да разберем как да изберем между два имота.

Ето и някои неща, които трябва да включите в сметките. Просто разделете листа на две и започнете да сравнявате недвижимите имоти. Колкото и еднакво да ги харесвате, то и двата имат свои предимства и недостатъци, макар и да не ви се вярва. За да разберете кой от двата ще е ваш нов дом, трябва да сравните резултата от разбора с истинските ви нужди. Тук пак казваме, че трябва да оставите емоцията настрана.

Критерии за това как да изберем между два имота

Кварталът. Ако два имота са в различен квартал, трябва да приравните позитивите и негативите им. Като цяло нещата тук са малко по-обширни и зависят от начина ви на живот. Но добра отправна точка са наличието на ресторанти, търговски обекти, църква,  големи бизнес сгради и всичко, което може да ви потрябва. Дори начинът, по който се поддържа даден квартал, може да ви е от полза. Бъдете детайлни и изисквайте, това е най-важното.

Училища. Ако имате деца в училищна възраст, то определено трябва да проучите въпроса с училищата в квартала. В днешно време в по-големите градове като Русе има достатъчно училища. Затова пък те предлагат различни профили на обучение и като цяло различни условия. С едно посещение в дадено училище може да се информирате за всичко, което ви интересува. Така е най-добре, всичко да става от първа ръка. Също така може да поговорите и с някой родител от квартала, той също може да ви помогне с мнение за училището.

Посъветвайте се с вашия брокер за състоянието на пазара в квартала. Той ще ви запознае с характеристиките на търсените имоти в определен квартал, за да се ориентирате каква ликвидност ще имате на разположение. Все пак това, че си купувате собствен дом, не значи, че няма да се преместите никога. Просто трябва да се проследят тенденциите, защото на едно място вървят повече апартаменти ново строителство, а на друго се търсят повече малките къщи и така нататък.

Преценете как ще преговаряте. Ако погледнете през очите на продавача, може би ще видите ситуацията по различен начин. Ако нищо друго не ви помага в избора на по-доброто жилище, то замислете се, че ако едното е в продажба от повече време, то неговият продавач може да е склонен на по-ниска цена. Ако имотът се продава само от няколко дни, то бъдете сигурни, че собствениците ще отхвърлят неприемливо предложение с лека ръка, чакайки по-заможен купувач. Също така може да поговорите с продавачите за причината, поради която продават имота си. Някои от тях няма да споделят, но има хора, които ще поговорят с вас. Ако причината за продажбата е нова по-хубава работа или развод в семейството, то продавачите ще имат една идея повече нужда да се приключи на момента. Тогава ще можете да си позволите повече преговори по отношение на цената.

Отново разгледайте възможностите на всеки един недвижим имот. Може на момента да мислите, че разполагате само с тези варианти, но това да не е така. Прегледайте изискванията си и какви са точно тези две оферти. Недвижими имоти Сиана ще помогне с предложения за сходни имоти при нужда и като цяло с всичко, от което се нуждаете. Ако позитивите на двата имота отново съвпадат, то определено трябва  да започнете с негативите. Какви са негативните неща, къде са повече, къде са по-малко?

Как да изберем между два имота

Много варианти

Сега след като внимателно сте преценили всички фактори, то най-вероятно единият имот е по-горе в стълбичката дори с милиметър. В търсенето може да сте се натъкнали на нови оферти или да сте сменили изискванията си. Сигурни сме, че сте видели нещо, което при първите терзания сте пропуснали.

Другото, което можем да ви посъветваме, ако дилемата все още стои – как да изберем между два имота, то определено трябва да ги посетите отново един или два пъти. Нека да е в различен времеви период, просто за да усетите цялостната атмосфера. И все пак не отписвайте категорично другия избор. Насочете се към фаворита си и направете оферта, но знаейки, че имате алтернатива, вие ще действате по-трезво. А сега отговорихте ли си на въпроса, как да изберем между два имота?