Как да направим оценка на имот

Как да направим оценка на имот

Направете оценка

Как да направим оценка на имот? Грешна оценка на имот и това може да значи, че той ще е непродаваем или ще стои на пазара с месеци, ако не и години. От другата страна пък, ако поставите цена, която е по-ниска, вие ще сте очевидно ощетен.

Точно заради тънката граница между провала и успеха, много хора се обръщат към оценители, които да назоват цената на техния имот. Консултациите преди продажба, както и консултациите на купувачи, непосредствено преди сделка с недвижим имот, стават все по-чести. Нашите брокери от Сиана Недвижими Имоти Русе ще Ви помогнат с оценка на имот. Разбира се, ако има нужда, ще ви осигурим и специалист оценител, който да каже и своето мнение.

По-голямото внимание към прецизното оценяване е факт от последните няколко години. Преди това имотите се пускаха на завишена цена, за да се провери с колко трябва да се свали тя и да се вземе максималната сума. Сега трябва да сме конкурентни и гъвкави на пазара, а не да го изпробваме, затова трябва да имаме предварителна информация каква трябва да е правилната оферта.

Погледнете през очите на купувача. За това ще ви помогне точно специалист оценител на недвижими имоти, който ще се постави на мястото на купувач и ще вземе предвид всичко нужно, за да се определи качествено точната цена. Той ще забележи близките училища, но ще забележи и напуканата боя. Оценителят ще назове и колко здрав е пазарът около вас, за да ви даде по-точна и персонална прогнозна цена.

Ако притежавате документ, който удостоверява стойността на вашия имот по времето на неговата покупка, то по-добре направете справка в него. Извадете всички документи, прегледайте къде, какво и на колко пари е оценено. Замислете се дали оценката е реална. Ако има разлика с миналата и настоящата такава, преценете добре каква е разликата. Ако има повишение, помислете какво сте променили, за да увеличите оценката на вашия недвижим имот.

Как да направим оценка на имот

Оценка – реална съпоставка с конкурентите

Какво трябва да включва един доклад за оценка? Той може да е дълъг от няколко страници до няколкостотин такива. По ваше желание, трябва да се опишат главните или пък най-малките детайли за имота, случващото се около него, квартала, сравнение с подобни имоти. Също така можете да поискате някакъв анализ или осредняване на цените в района. Ако съществуват проблеми, които влияят на цената на имота, то те трябва да са включени в доклада. Най-накрая е нужно да видите оценка на имот в цифри, която да цитира евентуалната продажна цена.

Не бъркайте оценка на имот с инспекция на недвижим имот. Първото оглежда цялостното състояние на имота сам по себе си, но и спрямо всички останали компоненти от една сделка. Инспекцията е само физическото състояние на къщата и преценява дали тя отговаря на определени норми или не.

Как да разчетем анализа на оценката, щом получим нужната информация. Концентрирайте се около неща, които имат негативен ефект върху цената на дома ви. Може да си направите дори списък с тях, за да имате един по-обобщен поглед. Така ще получите представа за това, какво трябва да ремоделирате, на каква цена или дали въобще си струва да се захващате с подобрения. Погледнете за информация за броя на стаите и тяхната актуалност спрямо тенденциите. Дали имате достатъчно спални, в какво състояние е гаражът ви, нужно ли е да смените дограмата, да остъклите терасата и прочие.

Защо да правите нова оценка на имота, ако вече имате стара такава? Това ще е най-мъдрото ви решение. Ако оценката не е актуална, това може да повлияе много негативно на определянето на точна цена и почти никога няма да е във ваша полза. Трябва ви стойност, която да е адекватна към моментното състояние на пазара, за да може да сте атрактивен за купувачите. Точното и навременно оценяване на един имот от специалист ще ви донесе бърза и изгодна продажба.