климатик

Климатик – научете къде да го инсталираме?

Климатик – къде да го инсталиваме в апартамента?

Изборът на точно място за инсталиране на климатик е важно за перфектния микроклимат в апартамента.

Може да поставите преносимо устройство във всеки ъгъл на къщата или апартамента, в зависимост от вашите лични нужди. Определено мястото зависи от интериорния дизайн, както и от специфичните технически изисквания за отделните устройства.

Оказва се, че мястото на климатика в стаята не може да бъде случайно.

климатик

Трябва да знаем основните правила за това къде е най-добре да поставите вътрешното тяло на нашия климатик. Местоположението на външното тяло се определя от индивидуални изисквания. Най-добре е да инсталирате климатика по време на довършителни или ремонтни работи, а най-лесният начин е да скриете тръбите в стените или в специални канали за кабели.

Къде да поставим нашия климатик: в хола или спалнята?

В идеалния случай, би било чудесно, ако климатикът може да бъде конфигуриран да и работи в целия апартамент. Често обаче е необходимо да се избере само една стая, в която да се инсталира това оборудване.

Най-разумното решение е стаята, в която прекарвате най-много време. Може да изглежда странно, но в спалнята прекарваме най-много време. Летните горещини са непоносими. Друг важен критерий е местоположението на стаите т.е. тези, които са на юг и запад в сградата, те изискват най-голямо охлаждане. Разположението на вътрешното тяло ще повлияе на ефективността на климатика, нивото на шума и понякога дори на контролния панел.

Изберете типа климатик, който е подходящ за Вас.

климатик

Вътрешното му тяло трябва да бъде разположено, така че циркулацията на въздуха да е свободна. Когато избирате място за него, трябва да обмислите местоположението на мебелите за почивка, тъй като е важно студеният въздух да не се насочва директно към човека, т.е. към леглото, стола или дивана. Най-безопасното място за инсталирането на климатика е на тавана. Тогава потокът от студен въздух се смесва с топлината, внасяйки свежест в стаята. Най-добре е да поставите климатика над вратата в стаята, след което въздухът ще се движи най-ефективно.

Как да минимизираме шума, излъчван от климатичната инсталация?

Вътрешните тела могат да създадат шум. Следователно те не трябва да се разполагат близо до леглото или в ъгъла, тъй като генерираният шум не се разпространява свободно около стаята, а се отразява само от три твърди повърхности – две стени и таван, които са в близост.

Най-добре е да се намира на разстояние 20 см. от тавана и на около 30 см. от стените.

При избора на климатик проверете нивото на шума, особено ако вътрешният модул е ​​поставен в спалнята. Запознайте се с характеристиките на устройствата и поискайте мнението на професионалистите. Стойността на шума не трябва да надвишава 40 dB на ден и 30 dB през нощта. Важно е също редовно да се подлага на профилактика, тъй като неизправност или запушване може да бъдат източник на допълнителен, ненужен шум.