клюки

Клюки – дали са полезни или вредни?

Клюки – какво е мнението Ви за тях?

Сладко нещо са клюките…Просто дават вкус към скучния ни живот. Те са леко пикантни, тайнствени…и разбира се, недостоверни.
Когато до ушите ни достигне нова клюка, вместо да я обсъждаме с възможно най-много приятели, трябва да се научим да ползваме филтри, за да спрем разпространението й, дори и да не ни засяга лично.

Това е правилният подход!

клюкиИ все пак зли и дори фалшиви клюки се появяват редовно в социалното пространство около нас.Хората, които са отговорни за създаването на клюки, не само искат да навредят на някого. Те искат направо да сринат репутацията на даден човек.

В резултат на това, в процеса на разпространяване на клюките, участват трима души: един лицемер ги създава, друг ги разказва и третият клюкарства на воля. В същото време последният дори не се опитва да провери дали тези неща за някого имат нещо общо с реалността.

Клюката е толкова хармонична и сладка, че в кратък период от време социалната група приема абсолютно невярна информация с номинална стойност.

Струва си да се отбележи, че днес клюките са намерили идеална среда за популярност в социалните мрежи. Там те, за съжаление, се разпространиха с голяма скорост. Затова се вдигна голям шум за така наречените фалшиви новини.
Те имат огромно въздействие върху нашето общество.

Но никога не трябва да забравяме, че клюките умират, когато стигнат до ушите на един интелигентен човек.

Поради това е необходимо винаги да се осмисля критично получената информация.

И все пак хората наистина обичат да клюкарстват, това е в нашата природа. Известно е, че такива социални явления, като правило, имат много специфични цели в човешката психика.

Гордън Олпорт, един от най-известните психолози на ХХ век, се е занимавал обстайно с изследването на личността. В книгата си „Психологията на слуховете“, публикувана през 1947 г., откриваме ясни и убедителни понятия за тези общи черти на човешкото поведение.

клюкиИ все пак клюките имат ползи…

Те ни помагат да се справим със стреса. Това е факт. Така човек се разтоварва от работните си задачи.С тяхна помощ мозъкът ни освобождава ендорфини и ни помага да се справим със стреса.
Само си спомнете тези моменти в нашата работа, когато в почивката някой започва да обсъжда свежи клюки. Скоро всички се събират наоколо, за да слушат. На практика никой не може да устои на това малко удоволствие.

Обикновено хората намират някакво тайно удоволствие да слушат клюки и някакви слухове за известни хора или просто за познати.

С клюки подобряваме социалните си контакти.

Те ни дават теми за общуване с други хора. И с повод да се смеем, да критикуваме и да създадем серия от социални взаимодействия.
Клюките дават самочувствие на онзи, който ги разпространява!

И до КРАЙ с ползите!

Основно клюките имат една много специфична цел. А именно да наранят някого, да го клеветят и по този начин да развалят репутацията на даден човек.

Проблемът на всички тези явления е един. Наистина се приема лъжата за истината.
Да, всяка клюка има определено емоционално въздействие.
Така ние незабавно искаме да споделим тази информация с нашите приятели в социалните мрежи.

Но дали има смисъл от това?