Коридорът в жилището – как да му направим ремонт

Може би не сте се замисляли за коридора в апартамента си, който има нужда от освежаване или малък ремонт….

Ремонтът в къщата винаги се счита за отговорна работа. Във всяка стая трябва да се боядисат стените, да се стегне тавана, да се подмени подовата настилка или да се купят нови стилни мебели. В същото време, често ремонтите в коридора са оставени от собствениците на апартамента за по-късно. Това се обяснява и с факта, че тази стая всъщност е „преходна“, следователно всички строителни отпадъци в процеса на работа се намират тук.

Но това не означава, че на дизайна на коридора не е необходимо да се обърне внимание, от нея зависи първото впечатление от собствениците на апартамента и техните вкусове.

Повечето от коридорите са малки места без естествена светлина.

коридора

В тях често се натрупва мръсотия, а подът се подлага на големи механични натоварвания. Стените тук трябва да издържат на пръски от мокри дрехи и чадъри. Както и тук собствениците си оставят обувките, за да не влиза мръсотия в другите стаи.

В допълнение, постоянното отваряне на входната врата провокира проникването на студен въздух, от който може да се повиши влажността и да се появи кондензация по стените.  За да се избегне появата на мухъл и плесен, ремонтът в коридора трябва да се извършва качествено.

По правило ремонтът в коридора следва да се състои от следните стъпки:

– преглед на осветлението и ел. инсталациите;
– рационално разпределение на мебелите в пространството;
– смяна на покритието на пода.

Важно е да се изчисли предварително площта на коридора (таван, стени, под), нужно е да изберете подходящи източници на светлина, помислете за цялостния дизайн, който ще хармонизира с интериора на апартамента. Технологията за ремонт зависи пряко от оформлението на коридора, неговата форма и размер.

Има малки коридори, тяхната площ не надвишава 4 кв.м.

Ремонт тук не е трудно да се изпълни, единственият проблем може да бъде само поставянето на някакви мебели.

Коридорите в панелните апартаменти са тесни и дълги. Довършителните работи в коридора са лесни за изпълнение, единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е правилният начин за организиране на пространството.

Преди да започнете ремонта, изберете материали и инструменти. Или просто добра фирма.

коридора

Ако ремонтът е планиран, тогава трябва да имате проект за дизайн. Много хора предпочитат да сложат в това помещение пластмасови или стенни панели. Те бързо се закрепват, не са скъпи, но намаляват пространството с 2 сантиметра.

Ето защо, добра алтернатива се считат тапетите, наподобяващи кръстоска между обикновен тапет и гипс. Оригинална е за коридора и декоративната мазилка. Основното й предимство е огромното наличие на текстури и цветове. Поради това на стените може да изложите красиви картини и необичайни композиции от вази и сухи цветя.

За малък коридор ремонтът ще бъде евтин, ако създадете свой собствен индивидуален проект и направите сами завършването му. За тази цел първоначално се рисува скица и оформят всички идеи за бъдеща работа. Освен това, ще трябва да направите изчисления за материалите и инструментите.