Как да научим как да се противопоставяме уверено на всяка критика?

Как да научим как да се противопоставяме уверено на всяка критика? – една полезна статия, която може да подобри ежедневната комуникация

Това ще ни помогне не само да не реагираме на критиката с обида или веднага да заемем отбранителна позиция, но и да постигнем баланс на психологическо ниво. „Днес не сте изпълнили задачите си“. През целия ни живот ние сме подложени на много критики.

Ето защо днес е време да се научите да се защитавате и да реагирате уверено на всяка критика

Самоувереността е способност, която малцина хора са се развили добре. Тя ни позволява да защитаваме нашите права и да информираме другите за тях, без агресия.

критикаНе заемайте отбранителни позиции при критика, по-добре е да се научите как да задавате въпроси правилно

В момента, в който някой ни критикува, нашата първа реакция е да започнем да се оправдаваме и да спорим. Ние възприемаме критиките като атаки към нас.Ето защо, ние незабавно настръхваме. Но в момента, в който заемаме отбрана, ние контраатакуваме. Започваме да спорим и да се опитваме да отговорим със същата критика.

Ако искате да се научите да се защитавате, без да губите доверие, това не е най-добрата стратегия, която може да следвате. Освен това, контраатака ви поставя на нивото на друг човек и може би това не е това, което искате в момента.

Ето защо, когато забележите, че емоциите ви подтикват да започнете остро да се защитите от критиката, поемете дълбоко дъх, спрете и задайте въпрос

Това изобщо не е онова, което противникът очаква от вас. Вашата цел е да приемете това, което казва, дори и да ви накара да се почувствате зле.

критикаВъзприемайте критиките с достойнство!

Объркването не позволява да се противопоставите адекватно на критиките!
В случай, че някой ни критикува може би просто има право, затова не бива да поемаме отбранителна позиция. Ако приятел ви се извини, че е закъснял за среща, не му напомняйте колко пъти сте го чакали. Това не е конструктивно.
Този начин на „борба“ с критика не укрепва отношенията, а напротив, така постепенно се подкопават, докато в крайна сметка липсва комуникацията.

Не се страхувайте да признаете, че не знаете нещо или че сте направили грешка, но не се оставяйте да ви смаже някой с това или да ви принуди да промените вярванията си

Например, ако не разбирате нищо в политиката, защото изобщо не се интересувате от тази тема, не е нужно да се налагате да я разберете само защото сте били критикувани за това. Най-важното е, да може да се предпазите от всяка критика само като уважавате мнението на другите.

Но преди всичко трябва да се научите да уважавате себе си!