малка баня

Малка баня в апартамента – идеи за дизайн

Днес ще ви дадем идеи за оформление на малка баня в апартамента

Малка баня присъства в повечето стандартни апартаменти у нас. На 3,5-4 квадратни метра е необходимо да се постави санитария, аксесоари, шкафчета и в някои случаи дори перална машина. В същото време е важно да създадете не само функционално помещение, но и естетическа, комфортна атмосфера, в която можете да се отпуснете в края на деня и да се подготвите за следващия.

Задачата не е проста, но е осъществима.

През годините дизайнерите са натрупали значителен опит в създаването на рационален дизайн на помещенията. Ако физически не може да се увеличи обема на едно помещение, тогава е необходимо да се осигури поне визуално разширяване на пространството с помощта на ефективни техники за проектиране.

Как оптически да увеличим пространството в нашата малка баня

Примери за това ще намерите днес в нашата статия:

Колкото е по-малко е помещение, толкова по-внимателно обмислете неговия дизайн. Внимателната подготовка за ремонт ще Ви помогне да запазите общата конценция за това как да изглежда Вашата малка баня, както и да спестите време и пари. Изборът на дизайн, обличоването на стените и подовете ще бъдат повлияни от следните фактори:

  • формата на стаята;
  • местоположението на вратата, евентуално наличие на прозорец;
  • възможност за инсталиране на система за вентилация.

малка баня

Важно е да се определи предварително местолопожението на санитарния възел, мивката и зоната за къпане. Спрямо позиционирането на тези зони е необходимо да подберете и санитарния фаянс като съобразите неговите форма и размер. От всичко това до голяма степен зависи и дизайна на Вашата малка баня. Съвременните производители на санитарен фаянс предлагат богат избор от модели за вани, душове, мивки и тоалетни във всички форми, цветове и размери, както и има широк ценови диапазон.

Решете за стила на своята малка баня

За съжаление възможностите за създаване на оригинален, уникален дизайн в помещение с площ от 3,5 кв. м. не са толкова много. Дизайнерите препоръчват да се придържате към модерния минималистичен стил. Прост и елегантен дизайн с минимум декорация, стриктен набор от санитария и светли, неутрални тонове на санитарния фаянс, както и избягването на обемисти шкафове за съхранение – това е най-добрият вариант за дизайн на малка баня.

Какви цветове да изберем за нашата малка баня?

Светлите, неутрални тонове, както и белия цвят са символ на чистота и стерилност. За повече свежест и допринасяне на характер могат да бъдат използвани дребни цветни акценти под формата на декоративни плочи, фризове или цветно стъклено пано.

малка баня

Основната функция на банята е за личен тоалет, но също много често е използвана и за релаксация. За тази цел пространството не само трябва да е функционално, но и комфортно. За съжаление малките бани изключват монтирането на вана, но затова път успешно можете да я заместите като инвестиране в душ кабина с вграден панел за масаж и парна баня. Ако не сте привърженици на душ кабините можете просто да отделите душ зоната със стъклен параван. Това би предало лекота и простор и в същото време така ще запазите останалата част от помещението суха.