мансарда

Мансарда – няколко идеи за ползване

Мансарда – ето няколко идеи как да се ползва

Под мансарда се разбира „жилищно помещение на последния етаж на сграда в подпокривното пространство, таванска стая, по правило със скосен покрив. Прозорците са тип капандура или тип табакера.“ Таванът някога е смятан за нефункционална стая, както и място за съхранение на ненужни неща.

Днес ще Ви представим няколко интересните идеи и практическите съвети как може да използвате Вашата мансарда, създавайки място за отдих, забавление, хранене и др. Тя може да се превърне в най-оригиналната и уютна стая в къщата.

Важният въпрос, който трябва да решите, е: какво ще направите с мансардата?

Може да се направи зала за игри, домашен офис, фитнес или спалня.
Независимо какво ще решите да правите, ако инвестирате пари и време в ремонт, трябва да обмислите възможността за добавяне на висококачествено осветление.

Таванското помещение ще изглежда перфектно като малка, уютна всекидневна. Прозорците осветят стаята с лъчите на слънцето. Да, често това са помещения с ограничено пространство, но ако са умело проектирани, те ще бъдат доста функционални. Малките зони за отдих предлагат места, където хората могат да релаксират сами.

Баните са също много популярни, ако са на тавана.

Често в старите къщи няма достатъчно място за две стаи за лична хигиена. Но може да добавите още една стая в мансардата за баня. Това е страхотна идея, защото хората не прекарват твърде много време в баните.

Домашен офис на тавана – това е добра идея!

За много хора, работата в дома е норма, така че офисът ще бъде много полезен. Мансардата е идеалена за домашни офиси, защото е далече от общото пространство на къщата, там няма шум и динамика. Таванският домашен офис може да бъде красиво декориран с вградено бюро и шкафове, включително малка развлекателна зона под формата на диван и телевизор.

Обмислете и тази идея – мансарда за забавление!

мансарда

Някои тавани са просторни и подходящи за билярдна зала, домашно кино, места за игри на компютър и други.

Може да организирате и детска стая там!

Ако покажете малко творчество, на тавана е възможно да се изработи очарователна детска стая. Може да създавате вътрешни зони, като зона за гледане на телевизия, зона за игра, място за творчество, отдих и т.н.

Фитнес зала – защо да не опитате да си направите на тавана?

Наистина подпокривното пространство може да бъде идеалното място за организиране на салон за фитнес. Често таванското помещение осигурява добра площ за поставяне на рогозки, кардио оборудване и дори оборудване за повдигане на тежести. Може да има и сауна.

Мансарда със спалня – колко романтично звучи!

мансарда

Ако мечтаете за огромно легло в спалнята, то подпокривното пространство може да бъде достатъчно. Така ще имате отделна стая от останалата част на къщата, където може да се отпуснете удобно. Дори стая с прост дизайн може да бъде много уютна.
Съвет! При избора на легло за мансардата, вземете нисък модел, като платформа. Много от таваните имат наклонени стени и тавани, така че територията е доста ограничена.