Наем на квартира в няколко лесни стъпки

наем на квартираНаем на квартира – дали ще се затрудня? В един или друг етап от живота ни, ние определено си задаваме този въпрос. Определено трябва да сте добре подготвени за целия процес, защото на думи всичко е лесно, но когато дойде момент да действаме, нещата не се оказват толкова прости. В тази статия ще се опитаме да представим наемането на квартира в Русе или друга част от България по възможно най-стегнат и кратък начин.

Стъпки при наем на квартира

  • На първо място трябва да обмислите използването на агенция за недвижими имоти, която предлага оферти за имоти под наем, тъй като само по себе си преглеждането на оферти и обяви консумира много време. Имайки собствен брокер, вие ще се отървете поне от това.
  • Финансовата независимост. Докато на запад собственикът на имота може да направи проверка на кредитното ви минало, то в България от това няма нужда. Трябва обаче Вие да сте сигурни, че ще може да се издържате и че ще може да покривате разходите освен за наем, но и за сметки. Наемодателят трябва да Ви има доверие и да знае, че на Вас може да се разчита. При среща с него трябва да сте подготвени за въпроси за работното Ви място, заплата, срок на договор, кредити и др. Някои хазяи дори изискват да представите някои документи, преди да Ви одобрят за наемател.
  • Характеристики на търсената квартира. Когато искате да наемете квартира, то трябва много добре да знаете какви са собствените Ви нужди – кои квартали предпочитате, на кой етаж и колко голямо да е жилището, дали да е обзаведено, да има ли асансьор, какъв вид да е отоплението. Някои наематели изпадат и в по-големи подробности – за дограмата, за подовото покритие, за наличието на оборудване и т.н. Трябва да има критерии, по които да изберете един апартамент или да го отхвърлите. Да намериш перфектното място за себе си е доста трудно, особено ако самият ти не знаеш какво точно търсиш и си губиш времето, като правиш огледи на случайно избрани места. Така че трябва да помислите предварително, за да спестите време и разходи при огледите. Добре е да степенувате приоритетите си, в случай че се наложи да направите компромис.
  • Уверете се, че влизате в своя бюджет! Опишете всички постоянни приходи и разходи, за които се грижите ежемесечно – кредит, кредитна карта, вноски по лизинги и т.н. Вноската за наем на квартира е точно като задължение. Трябва да отделите определена част от своя месечен бюджет, която да отива само по това предназначение. Тези пари трябва да са пари, от които може да се лишите, без да понижавате стандарта си на живот. Поинтересувайте се и за общите разходи в сградата, ако има такива и на каква стойност са те. След това трябва да сравните своя бюджет с евентуалните ценови разделения на пазара на имоти и да започнете да оглеждате.

наем на квартира

  • Бъдете представителни на огледите! Да, това е много важно. Не бива да закъснявате без причина. Трябва да държите собственика на квартирата в течение, за да се избегнат неразбирателства и неприятности. Наспете се добре, не ходете след тежка вечер в бара и бъдете с прилично облекло. Никой не казва, че трябва да сте със смокинг или официална рокля, но е добре да не сте по анцуг и тениска. Усмихвайте се и бъдете позитивно настроени към другата страна.
  • Проверете реалното състояние на квартирата! Огледайте за насекоми, мухъл, плесен, влага и прочие. Проверете мебелите, мивките и тоалетната. Има ли течове? Осветлението, прозорците и вратите също трябва да се огледат. Уплътнени ли са последните, как ще се отоплявате и т.н.
  • Правата и задълженията ви като наемател! Желателно е да се сключи договор между двете страни, който упоменава какви са правата и задълженията на всеки един по договора. Обикновено се внася депозит, който да покрие евентуални щети от Ваша страна. Отговорностите се обсъждат помежду Ви с наемодателя, като трябва да сте сигурни, че може да изпълните Вашите задължения. Изясняват се неща като възможност за ремонт, кой плаща за него, кой плаща за повредите в жилището и т.н. Трябва да сте наясно с всяка една част от уговорката, която правите с новия си наемодател.

Определено трябва да имате едно наум, когато наемате жилище. Трябва да знаете какво искате, да можете да си го позволите, без това да влияе на начина Ви на живот, трябва да се уверите, че всичко с новото жилище е наред и трябва да се подсигурите в отношенията си с наемодателя. Надяваме се вече знаете отговора на въпроса Наем на квартира – дали ще се затрудня? Успех и при нужда от повече информация се обърнете към Недвижими Имоти Сиана Русе.