Нов апартамент с дефект: какво да правим?

Нов апартамент с дефект: възможно ли е това?

Да, напълно е възможно и даже се среща често да си закупите нов апартамент с дефект, ако строителството не е извършено качествено или са ползвани материали с ниско или лошо качество.

Нов апартамент с дефект

Кои са най-често срещаните дефекти в един нов апартамент?

Първо да ви предупредим: най-добрият вариант е да поканите за оглед на апартамента професионален строител и професионален електротехник. Те ще ви кажат на какво трябва да обърнете внимание и има ли дефект като цяло и за какво можете да си затворите очите. Но проверете сами за тези най-важните места като вземете: хартия, химикал, фенерче, запалка, електрически уред, който може да се включи в контакт. Както и смартфон, за да заснемете дефектите.

  • Обърнете внимание на електромера и водомера – вижте показанията.
  • Направете проверка на стените – дали има отклонение над 5 mm.
  • Огледайте за пукнатини по тавана и стените.- Имайте предвид, че в носещите стени и тавани не трябва да има пукнатини. Има само свиване, до 4 мм. Фугирането на стените трябва да е непрекъснато и равномерно, без петна.
  • Прегледайте щателно пода. Циментовата замазка на пода трябва да е хоризонтална (проверете с нивелир). Основното е, че не се руши, за да няма въздушни мехурчета.
  • Отделете внимание за проверка на всички прозорци и врати като ги отворите и затворите.
  • Пробвайте как работят контактите и включете устройството, което носите. Тествайте ключовете за осветлението. Контактите и ключовете трябва да бъдат закрепени и не трябва да се клатят.
  • Всички електрически принадлежности трябва да са в работно състояние.
  • Водоснабдяване и канализация – те изискват щателна проверка. Ако няма локви и подозрителна влажност в зоната на щранговете – отлично, но в противен случай – разберете какво тече. Проверете функционирането на спирателните кранове.
  • Обърнете внимание на правилния монтаж в тоалетната, в банята и в кухнята.
  • Важно е да се провери и отоплението – става дума за работата на радиаторите, ако има такива.

И така жадуваният нов апартамент се оказва дефектен: какво да правим?

Жилищната сграда е пусната в експлоатация, но в апартамента, който е закупен, съгласно договора, са открити много недостатъци. В този случай трябва да се знае следното – важно е дали има клауза в договора, касаеща това или по-просто има ли срок за гаранция. Ако това изрично е упоменато  в договора, то инвеститорът или фирмата, които се е занимавали със строежа, трябва да ги премахнат от жилището.

Нов апартамент с дефект

 

 

 

 

На думи е лесно, но на практика е доста сложно от нов апартамент с дефект да се превърне в прекрасен дом, а и е свързано с много проблеми. Реално това може да се проточи във времето и по тази причина собствениците на новия апартамент сами решават да се справят с дефектите.

Нашият съвет е: документирайте дефектите и си търсете правата. Винаги може да заведете и дело, за да може да имате своето жилище мечта. Ако се налага спешен ремонт – направете го сами, но за всяка покупка – искайте фактури, за да предявите после финансов иск с тях, ако заведете дело.