нов апартамент

Нов апартамент или стар за покупка – какво да изберем?

Стар или нов апартамент – кое да се избере

Какво да бъде – лъскав, нов апартамент на висок етаж или вечната класика – стар апартамент, който има своя специфика?

Когато става въпрос за собственост, дебатите на тема покупка на стар или нов апартамент са от десетилетия наред. Има и силни аргументи и за двата варианта – няма перфектно решение. Но става дума за това, което е по-добре за Вас.

Стар апартамент – ето плюсовете!

нов апартамент

При по-старите апартаменти имате възможност да увеличите тяхната стойност чрез обновяване и подобрения. А ако купувате такъв имот, ще може да инвестирате в него и да го продадете после с печалба.

Днес по-старите апартаменти са все търсени заради своите особености и уникални качества. Купувачите искат нещо, което се откроява.

По-старите сгради идват с история. Реално стар апартамент в старинна сграда е с по-висока стойност през годините. Това със сигурност не важи за старите апартаменти в панелките.

Стар апартамент – ето недостатъците!

Старите апартаменти са изложени на по-голям риск от различни проблеми като повишаващата се влага. И те крещят за значителни подобрения, които могат да бъдат скъпи. Въпреки че могат да бъдат ремонтирани отвътре, тези апартаменти често имат грозни външни фасади, които могат да намалят привлекателността на имота като цяло.

Нов апартамент – ето плюсовете!

нов апартамент

Всеки нов апартамент има неустоим блясък.

Новите апартаменти се отличават с модерен дизайн с по-добра енергийна ефективност и устойчиви характеристики. Но не забравяйте, че новият апартамент бързо се превръща в използван и трябва да се полагат грижи за поддръжка.

Новите апартаменти могат да са част от модерни жилищни комплекси с фитнес зали, басейни и кафенета.

Нов апартамент – ето недостатъците!

Апартаментите в големи многоетажни кооперации имат по-висок риск от обезценяване с течение на времето.

Има по-малко място за договаряне на по-добра сделка за покупка на нови апартаменти, тъй като продажната цена обикновено се регулира от предварително определен ценоразпис.

Апартаментите в новите комплекси често са собственост на инвеститори и се отдават под наем. Ако търсите нов дом, в който да живеете, може да е предимство да закупите в по-малък, стар, който е предимно обитаван от собственика и той се е грижил за него добре.

Колкото по-нов е домът, толкова по-високо е нивото на амортизацията.

Избор на стар или нов апартамент за покупка – всичко се свежда до вашите индивидуални цели и нужди. Понякога е просто въпрос на вкус. Разберете причините за първата си покупка – начин на живот? Инвестиционен? Сигурност? След това работете през всеки от аргументите за старо и ново, за да определите кой ви е най-подходящ.

В крайна сметка винаги трябва да се съобразявате с местоположението. По-старият апартамент в добро предградие ще се представи по-добре от чисто нов апартамент в по-малко желано предградие и обратно.