Електрическо подово отопление в дома

Електрическо подово отопление в дома

Електрическо подово отопление в домаЕлектрическо подово отопление в дома – какво не знаете за него…

Електрическото подово отопление в дома е не само приятно за краката, но и ефективно: при голяма площ на помещението той затопля въздуха най-равномерно. По този начин липсват студени ъгли или „джобове“, където да се натрупа конденз.Все пак, всичко зависи от плана на конкретна къща или апартамент, както и от индивидуалните нужди.

Подовото отопление в някои случаи помага да се пести ел. енергия.

Това важи най-вече през есента и пролетта, когато краткотрайно включване е достатъчно за отопление на помещението, а изразходваната енергия на фона на общото потребление е ниска. Въпреки това, като основна отоплителна система, подовото отопление в дома е по-малко икономичен. Основното тук е, че този вид подово отопление се включва само когато е необходимо и е независимо от централната отоплителна система.

Какви са неговите предимства?

Електрическото подово отопление работи много по-бързо в сравнение с подовото отопление с топла вода, което означава, че затопля стаята твърде бързо. Най-изгодното решение е комбинацията от водно и електрическо подово отопление, но закупуването и инсталирането на два комплекта оборудване е по-скъпо.

Съвременните отоплителни системи са приблизително еднакви по размер, въпреки че тези на водна основа все още заемат малко повече място (диаметърът на горивните елементи е най-малко 0,5 см). Тоест,  от гледна точка на дизайна на помещението, инсталирането на електрическо подово отопление може да бъде за предпочитане.

Производителите препоръчват използването на нагревателни елементи с различна мощност за различни повърхности; например за подови настилки от камък и плочки, мощността трябва да бъде значително по-висока от тази за паркет, ламинат, мокет или винилови настилки.

Полезно е да се знае също, че системите за подово отопление преобразуват почти 100% от консумираната енергия в топлина, поради което те се наричат ​​“енергоспестяващи“. Така че, този тип отопление е силно препоръчително от еколози и икономисти. Освен това преобразуването на електричество в топлина не води до никакви вредни емисии, като, например, при използване на въглища. Въпреки екологичността, този метод за отопление на дома все още изисква много ресурси, особено при липса на подходяща топлоизолация и продължително студено време. Електрическите системи за подово отопление не са винаги най-подходящите за потребителите. Освен това не се препоръчват като единствен метод за отопление.

За предпочитане е да бъде спомагателна отоплителна система в жилището.

Както споменахме по-горе, електрическото подово отопление осигурява идеално разпределение на температурата от гледна точка на човешката физиология.

Има обаче още по-обективни причини да се избере този вид отопление – той предизвиква подобрение в общото състояние на тялото:

На краката има голям брой биологично активни точки, свързани с цялото тяло. Загрявайки краката, се активира цялото тяло, то става по-енергично и по-ефективно срещу настинки и заболявания;

Когато краката са топли, се активизира кръвообращението. Кръвта се движи по-бързо през тялото, пренасяйки Т-клетките в тялото. Метаболизмът се ускорява. В допълнение, нагрятата кръв се разпространява в тялото, пренасяйки равномерно топлината към всички органи, като по този начин липсва хипотермия – основната причина за намаления имунитет, грип и настинки.