пасивно-агресивната личност

Защо пасивно-агресивната личност е страхотен манипулатор?

Знаете ли, че пасивно-агресивната личност е страхотен манипулатор?

Ако във вашата среда има пасивно-агресивна личност, тогава трябва да се опитате да му помогнете. Вместо да се отдалечавате, опитайте се да намерите причината за това.
Пасивно-агресивното лице страда от нарушение на личността. Основните поведенчески характеристики на такова лице са: ужасна упоритост, сложна реакция към всякакви желания, демонстрация на негативно отношение, вечно недоволство от всичко и всички.

Животът до такива хора е сложен и изтощителен. Както обикновено се случва при разстройство на личността, някой има „симптоми“ в по-малко, а някой има цял „букет“ симптоми. Възможно е сега да живеете с такъв човек. Или някой от вашето семейство / колеги на работното място да страда от такова разстройство. Ако е така, би било хубаво да знаете за съществуването на различни стратегии и методи за психологическо лечение, които могат да помогнат за преодоляването на това състояние.Така ще направите поведението на този човек по-малко негативно и враждебно към другите. И днес ви предлагаме да научите малко повече за това личностно разстройство.

пасивно-агресивната личностКакви са характеристиките на пасивно-агресивната личност?

Преди да започнем да се занимаваме с темата, трябва да отбележим, че не всички хора с това разстройство проявяват всички форми на поведение, за които ще говорим по-долу. И все пак, един пасивно-агресивен човек винаги има изкуството да изразява открито неприязънта си, дори и да е „подсладена“. Тук имаме предвид, че такива хора могат да ни навредят, претендирайки, че ни обичат, докато в действителност истинското им желание е да ни подчиняват, да ни унижават и да имат възможност да се подиграват.

Въз основа на гореизложеното тук има някои общи характеристики, които пасивно-агресивната личност има:

1. Страст към постоянна критика и осъждане на другите. Няма събития, хора или дори някои дреболии, които биха могли да се скрият от саркастичните му забележки.

2. Ако познаваме такъв човек добре, лесно можем да видим, че той непрекъснато се дразни и демонстрира това по всякакъв възможен начин.

3. И в същото време, ако се нуждае от нещо от нас, ще покаже учтивост. Тези хора са внимателни тогава, когато е възможно.

4. Те също често забравят за различни неща, за да не поемат отговорност.
Каквото и да започнат, го оставят по „по средата“.

5. Те са невероятно цинични.

6. Демонстрират любознателна способност да прехвърлят вината си върху другите, докато всъщност това е тяхна отговорност.

7. Те се представят като жертва: винаги са нещастни и използвани.

8. Те мразят властта.

пасивно-агресивната личностЗащо има такива хора?

В повечето случаи тези хора израстват в семейства, където не се практикува правилно управление на емоциите. Като правило пасивно-агресивната личност е с ниско самочувствие. Постепенно стигат до извода, че само чрез контролиране на другите и поемане на властта ще бъде възможно да се скрият недостатъците си.
От друга страна, в даден момент от живота си осъзнават, че е възможно да се постигне желаното и с помощта на очевидна доброта и учтивост. Те не могат да се справят с отрицателните емоции. Така че, ако не получат нещо, те не могат да скрият гнева си. Те са буквално претоварени от усещането, че светът е против тях и никой, абсолютно никой не ги разбира.

Внимание – пасивно-агресивната личност е край нас!