Решаващи критерии за покупка или наем на имот

Може би и вие сте от хората, колебаещи се между покупка или наем на имот. Колебанието е съвсем нормално, тъй като и двете страни имат плюсове и минуси и решението кое от двете не е леко. Все пак в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с критериите, по които да решите какъв ход да предприемете.

покупка или наем на имотКритериите за покупка или наем на имот

  • С какви пари разполагате към момента, имате ли земи или други имоти, които можете да продадете? Сумата пари, която имате или можете да генерирате за кратко време, обуславя възможността за покупка на имот. Ако финансите ви са ограничени, имате две възможности – да вземете имот под наем или да изтеглите кредит. Предимството на неголям имот под наем е, че месечната вноска е по-ниска от евентуална сума по кредит. Негативът е, че домът не ви принадлежи. При изтеглен кредит ще имате собственост, но пък няма да имате спокойствие, тъй като, ако останете без приходи, може да загубите имота заради неплатени вноски.
  • Ако на всяка цена искате да притежавате пълни права над жилището, значи покупката е единственият вариант. Ако обаче често сменяте градовете, в които работите, имот под наем е подходящата за вас опция. Покупка или наем на имот е избор, който трябва да се базира на вашите нужди!
  • покупка или наем на имотАко имате семейство, е добре да се установите в един град. Покупката на имот ще удовлетвори вашите потребности от сигурност, спокойствие и уют, особено ако имате деца. След като изтече договорът ви с наемодателя, а понякога и съвсем ненадейно, вие може да бъдете принудени да напуснете вашата квартира, което би стресирало най-вече децата. За тях това е свързано със смяна на учебно заведение, отдалечаване от приятели и т.н.
  • Решаващият критерий обаче е вашето усещане. Човек е устроен така, че интуицията е едно от най-силните му качества. Можете да обходите имоти под наем, както и такива за продажба. Ключовото е да усетите с душата си всеки имот. Ако някой предизвика онова специално чувство у вас, не се колебайте. Може да сте търсили покупка на имот, но този, който ви впечатлява най-осезаемо, да е такъв под наем. Покупка или наем на имот е дилема, която трябва да се реши окончателно от усещането в досег с имота.

Знайте силните си страни

Има хора, които нямат големи финанси, но са смели. Те биха взели кредит за покупка на собствен дом. Има други, които също нямат средства, но са плахи. Ако сте от тази група, заложете на имот под наем, за да не мислите за кредити, лихви и забавени вноски. Ако пък парите не са проблем за вас, каквото и да  решите, надали ще сгрешите.

За да изберете покупка или наем на имот, най-важното е да се спрете на правилния помощник. Най-разумното решение е да се обърнете към агенции за недвижими имоти, например към Сиана Имоти Русе. Ние можем да предложим богат избор от апартаменти в Русе за продан, както и имоти в Русе под наем. Изборът остава ваш.