Покупка на имот с ипотека в ранна възраст!

покупка на имот с ипотека или не Завършваш университета, започваш по-хубава и високоплатена работа. Справил си се с шока от самостоятелния живот, не си правил големи финансови грешки. Най-вероятно вече от няколко години живееш под наем, сменял си няколко работни места и вече имаш чувството, че е дошъл моментът за промяна. Когато имаш хубава работа, то покупка имот на с ипотека звучи като добра идея.

Дошъл ли е моментът да се преместиш в собствено жилище и да направиш покупка на имот с ипотека?

  • Какво е ипотеката?

Трябва напълно да осъзнаеш, че можеш да получиш средства за покупка на имот с ипотека, което означава, че гарантираш връщането на заема чрез въпросния имот или с друг такъв. Едва ли притежаваш много имущество, така че трябва да погледнеш сериозно на идеята. При ипотеката може да получиш почти цялото финансиране за покупката на своя нов дом.

Разбира се, тук нещата не стават като при кандидатстване за кредитна карта. При ипотечното кредитиране, банката ще се интересува от вашите доходи, кредитното ви минало, сегашните ви притежания като имущество и финанси. Може да кандидатствате за предварително одобрение за ипотечен кредит. Така ще сте наясно с условията, които ви предлага банката, а и с това какво може да си позволите на имотния пазар. Доброто кредитно минало е за предпочитане дори пред липсата на такова. Ако вече сте ползвали кредит и сте го изплатили, това е предимство. Важното е да нямате лош кредитен рейтинг. По отношение на доходите, то дори сега да имате хубава работа, не е сигурно, че до скоро сте имали такава. Въпреки всичко, това едва ли би се оказало спънка. Банката със сигурност ще изиска копие от трудовия ви договор. Другото, което трябва да имате предвид, е самоучастието, което обикновено е около 15-20% от общата цена на имота. Може да помолите роднини за помощ или предварително да съберете някаква сума.

  • Проучете условията на различни банки!

Щом ще разчитате на заем, трябва да се информирате добре за офертите и условията на различните банки. Трябва да се запознаете с таксите, лихвите, сумата на самоучастие и прочие. Дали лихвата ще е плаваща или фиксирана, колко ще трябва да платите за обслужване на кредита и така нататък. Често се случва банките да предлагат и оферти за хора, които закупуват имот за пръв път. Разгледайте добре и посетете възможно най-много банки, за да разгледате възможно най-много оферти за ипотечен кредит.

Фиксираната лихва за ипотечен кредит е постоянна за целия период на кредитирането. Това значи, че ако подпишете договор за заем с определен процент, то той ще си остане такъв за целия период на кредита. Тази оферта е доста предпочитана от много хора, тъй като икономиката се мени постоянно. Въпреки всичко, фиксираните лихви са една идея по-високи.

Плаващата лихва обикновено се изчислява по някаква формула, която е свързана с определен икономически индикатор. В някои години може да плащате по-малко, в други повече. Като начална оферта те предлагат по-ниски лихви от фиксираните. Ако планирате инвестиция с цел продажба в определен по-близък етап, то това може да е правилният избор.

Съществуват и комбинирани оферти, в които лихвата е фиксирана за първите няколко години, а след това става плаваща.

  • Как да разберем сега ли е моментът за покупка имот с ипотека?

Това е изключително важен въпрос. Условията за кредитиране се проучват от-до за няколко дни. След като имате прогнозна цифра и сте набелязали няколко имота, то нещата започват да стават сериозни. Как да преценим да действаме ли или не?

Къде ще се намираш след 5-10-15 години? Смяташ ли да сменяш работата си или града/държавата, в която живееш? Обикновено ипотеките са за двуцифрено число години, като повечето хора избират горна граница от 30-35. Ако планирате да градите кариера, да използвате всяка една възможност и може след няколко години да се преместите в международния отдел на компанията си, то едва ли е добра идея да взимате ипотека и имот. Харесва ли ви мястото, на което живеете сега? Смятате ли, че бихте прекарали още 20 години там, без никакъв проблем?

  • Каква ипотека може да си позволите?

покупка на имот с ипотека

Ипотека на имот

След пресмятане на доходите и получаване на предварително одобрение, то вече сте наясно колко можете да отделяте на месец и колко общо ще получите от банката. Сега вече знаете в кой ценови сегмент да се наместите. Проверете дали този тип имоти ви устройват в дългосрочен план, подходящи ли са за начина ви на живот, ще сте удовлетворени ли?

Другото, което трябва да предвидите, е да имате някакви спестявания, защото всичко може да се случи. Да имаш проблеми със здравето, да изгубиш работата си? Добре е да имаш предвид това и да не се хвърляш на най-големият възможен заем! Определено усещате накъде бият нещата и просто трябва да прецените добре възможностите си към момента.

Проучете бъдещето си!

Ако смятате да живеете в този дом за повече години, то той трябва да е подходящ за отглеждане на дете и семеен живот. Подходящ ли е кварталът, а населеното място? Ако търсите имот с цел инвестиция, то набелязаният има ли потенциал да повиши цената си, мястото ще се разраства ли? Интересът ще се повиши ли?

  • Имате ли време за дома, който ще закупите с ипотека?

Да имаш собствен дом е като брака. Не можеш да игнорираш лошите неща, когато се случват. Домът е отговорност, която не осъзнаваме, когато сме по-млади. Поддръжката му си изисква своето време. Понякога се налага да направим подобрение, случват се аварии и повреди. Това важи в още по-голяма сила, ако ще си купите къща. Да, в нея ще стават чудни купони, но има ли кой да почисти?

При живота под наем, винаги има на кого да се обадиш, ако нещо не е наред. Отиваш на работа, прибираш се, почистваш от време на време, но за сериозните проблеми се грижи наемодателят. Определено трябва да имате план за действие.

  • Финансовата стабилност определено е най-важното при покупка на имот с ипотека

Тук не говорим за моментното ви финансово положение! По-горе заговорихме за бъдещето на няколко пъти. Определено трябва да сте подготвени за него. Здравна застраховка не е никак лоша идея, защото в един момент ще имате и семейство, което да разчита на вас. Трябва да внимавате с избора на такава, тъй като някои застрахователни дружества не предлагат добри условия. Доста вероятно е в ипотеката ви да е включена застраховка живот.

За застраховка на имот и домашно имущество няма нужда и да споменаваме. Често и тя е включена в ипотеката при вашата банка и е много важно, защото природата не се спира пред никого, както и лошият късмет. Няма как да защитите дома си от всичко и е добре, ако нещо се случи, да има на кого да разчитате.

По-горе заговорихме и за спестявания! Става въпрос за спешен фонд, който да използвате, ако нещо се случи с имота или с вас. Добре е да заделяте всеки месец по някаква сума и за това, колкото можете и когато можете – важното е да го правите.