Покупко-продажба на имот през различните сезони

Покупко-продажба на имот през различните сезони Покупко-продажба на имот през различните сезони има различни тънкости. Говорете с който и да е агент на недвижими имоти и той ще Ви каже, че в определени сезони се случват определени неща на пазара за недвижимо имущество. В някои сезони е по-добре да продаваш имоти, в други е по-добре да купуваш имоти. В някои сезони определен тип имоти са по-изгодни, в други сезони е обратното.

Ще споделим нашия опит относно покупко-продажба на имот през различните сезони

  • Пролет

Много семейства предпочитат да купуват имоти и да са готови с всичко по дома преди лятото. Тогава цялото семейство е във ваканция и иска да почива. Затова пролетта е едно добро време да пуснете имота си за продажба. През лятото малко хора са на вълна местене, чистене, ремонти и прочие. Предстоят регистрации за училище, детска градина, започване на нова работа – все неща, които провалят амбициите за нов дом.

В същото време, пролетта е най-добрият момент да се потрудиш над дома си. След дългата зима вече дърветата започват да цъфтят, птичките да пеят, хората да излизат все повече навън. Духът на купувачите е приповдигнат, което е добре и за тях, и за продавачите.

През пролетта е най-лесно да подготвиш дома си за продажба. Боядисване, пръскане срещу насекоми, ремонти, чистене, купуване на нови мебели. През пролетта липсва зимната ленивост, която пречи на поддръжката на недвижим имот. В някои райони обаче пролетта си има своята лоша черта като сезон за продажба на имоти – има много конкуренция! Как да се справим с конкуренцията на пазара за недвижими имоти? Трябва да наблегнете на фактора свежест, добър външен вид и много позитивна енергия, за да изпъкне Вашето жилище пред останалите. Постарайте се да осветите достатъчно добре дома си, проветрете го, сложете цветя, пролетното почистване е задължително (така ще изхвърлите и ненужните вещи).

Както споменахме, пролетта е добро време за поправки – вече знаете със сигурност дали покривът тече, има ли мухъл, нужно ли е пребоядисване или нова дограма.

Обикновено пролетта е моментът, в който се сверяват цените. Проверете къде се намирате в ценово отношение на пазара за недвижими имоти. Не се колебайте да се консултирате с Вашата агенция за недвижими имоти.

  • Лято

Лятото не е сезона на имотите с голяма цена. Хората, които са искали да си купят скъпа вила на морето или в планината, са го направили предварително, не по време на почивката си. Освен това, именно хората с по-големи финансови възможности вече си почиват. Това е сезонът, в който купувачите могат да се пазарят, а продавачите да се отдръпнат леко от пазара, защото цените са доста летни. За бъдещите продавачи сега е момент да предприемат това, което е трябвало да направят през пролетта. Все още има време за ремонт и освежаване. Подготовката за есенния сезон е налице!

При продажба може да се възползвате от лятото, ако продавате къща или вила, защото това е сезонът, през който може да използвате Вашия коз – дворът. Окосете тревата, сега са цъфнали много цветя, градинската мебел е онова, което много привлича купувачите. Ако времето е много горещо може да предложите студени напитки. Никой няма да откаже студен чай, студена бира или някакви плодове. Купувачите ще се зарадват на допълнителното внимание. Не забравяйте да охладите въздуха в помещението.

  • Есен

Есента е много приятен сезон за покупко-продажба на недвижими имоти. Температурите се нормализират и е по-приятно за огледи. Но промяната във времето може и да повлияе зле на външния вид на имота Ви. Затова се старайте да поддържате всичко на ниво. Есента е и последната възможност да се закупи къща или апартамент преди зимата, защото преместването е по-лесно и безпроблемно. Хората са на вълна „обратно на работа и на училище“ и определено са по-активни от лятото.

  • Зима

Покупко-продажба на имот през различните сезони През зимата нещата отново стават леко пасивни. Все пак, хората, които търсят по-добри цени на недвижимо имущество не се отказват. Те са по-активни през този период, защото тогава купувачите определено са по-малко. Сега е подходящ момент за пазарене. Имотите, които са налични за продажба, трябва да бъдат украсени предпразнично, защото Коледния дух определено би допринесъл за добрата връзка между купувач и продавач. Друго, което може да направите, е да почиствате имота си добре от снега, ако има такъв, и да го държите топъл, когато ще има огледи. Определено това би разведрило огледите. Подходящи напитки са чайовете, а при определени обстоятелства може да се предложи и алкохолно питие. Това е по Ваша преценка, защото не всички купувачи го приемат по един и същ начин. Обикновено обаче, чаша ром или хубаво уиски са предпоставка за добра дискусия за имота.

Има имоти, които биха се продали през всеки един от четирите сезона през годината. Това са апартаментите и къщите, които са разположени в града, където винаги се почиства и всичко изглежда добре. Хората, които са решили да купят своето първо жилище, няма да се съобразят със сезона, който е в момента.

Имотите за ваканция се справят добре преди сезоните, които са ваканционни. Въпреки това, ако хората разполагат с пари и отидат на почивка някъде, те могат да си закупят имот там, ако им хареса. Това обаче не е много присъщо на България. Определено обаче е добре да ухажвате потенциалните купувачи, когато те идват на почивка във Вашата местност. Никой не купува такъв тип имоти, без да е посетил мястото. Точно тези хора, които са посетили града за почивка, могат да са следващите собственици на имота, който продавате.

Определено всеки сезон си има и плюсове, и минуси. Няма време през годината, което да не става за покупко-продажба на определени неща, както няма и време, през което всичко да се продава по-възможно най-перфектния начин. Просто трябва да предвидите празници, време, настроение на хората през определения сезон и да ги съпоставите с характеристиките на Вашия имот. Дерзайте и знайте, че покупко-продажба на имот през различните сезони може да е еднакво успешна!