покрив

Пътеводител на надеждния покрив

Не е тайна за никого, че цялостният живот на една къща зависи от надеждността на нейния покрив

Покривът трябва да бъде траен, да пази от градушка и дъжд, сняг и вятър. Ето защо компетентният подход към създаването и проектирането на покривна система е толкова важен въпрос.

Ето най-важните неща за един покрива!

покрив1.Правилен избор на материал за покрив на сграда.

Правилният избор на материал е един от най-важните компоненти на предстоящата покривна конструкция. Когато изграждате къща, трябва внимателно да се подходите към избора на материал за покрива.

Често изборът се основава на естетическите предпочитания на собственика и неговата ангажираност към една или друга категория материали: някои предпочитат нови и ултрамодерни материали, други – класически решения, изпитани с времето. Но не забравяйте, че когато предпочитате материал за един вид покрив, е необходимо да се разгледа дали е подходящ за монтиране на покрив за даден тип сграда.

2.Има три основни типа нов тип покривни материали, всеки със своите предимства.

  • Модерен висококачествен покривен материал, популярен в нашата страна и активно използван в нискоетажното строителство. Този материал се състои от няколко слоя: първо има фибростъкло, покрито със слой битум, а след това и минерално покритие, която определя външния вид и цвета на покрива. Поради своите качества, този покрив е надежден, има разнообразие от нюанси и форми. Инсталирането му има редица особености – той е по-трудоемък от монтажа на метални покриви и се слага трудно при ниски температури. От друга страна, поради своята издръжливост този покрив е за предпочитане пред металния покрив и галванизирания профилиран лист.

Основните му предимства са:

Отлични експлоатационни качества;
Специален външен вид, разнообразна палитра от текстури и цветове;
Добра шумоизолация в дома;
Дълъг експлоатационен живот.

  • Металната керемида е най-често срещаният вид материал за покриви. Металната керемида е с оптимална комбинация от цена и качество. В своята конструкция металните керемиди са профилни галванизирани стоманени листове, покрити със специален полимерен състав отгоре. Най-популярните видове покрития са: полиестерът, пластизолът и пастилът.  Ако монтажът на металните листове е направен внимателно, това покритие ще осигури надеждна защита на къщата от дъжд. В допълнение към надеждността, това покритие печели с разнообразие от цветове, което дава възможност да се даде на къщата индивидуален вид.

покривОсновните предимства са:

Надеждност при работа (висока устойчивост на корозия);
Широка палитра от цветове;
Достъпност като цена;
Дълъг експлоатационен живот.

  • Галванизираната гофрирана плоскост е метален покрив, изработен от профилирани поцинковани листове. Такъв покрив се характеризира с повишена твърдост и отлична носеща способност. Високата устойчивост на корозия е една от основните положителни качества на това покритие, което заедно с ниските разходи, обяснява особената му популярност в нискоетажната конструкция на една сграда. Монтажът на поцинковани профилни листове е подобен на работата с металните плочки.

3.Доверете се на професионалистите.

Последната тайна за надеждността на бъдещия покривна сградата не е да се разчита изцяло на собствената преценка, а да се възложи тази важна работа на професионалистите. В проектирането, снабдяването с материали и монтажа на покрива трябва да участват само надеждни фирми. Така ще бъдете сигурни, че ще имате здрав и надежден покрив за своя дом.