работа

Отпуската свърши – как да се адаптираме отново за работа?

Сезонът на отпуските, за съжаление, свършва и хайде пак на…работа.

Някои от нас са щастливи да се завърнат вкъщи и на работното си място, с нов ентусиазъм да приемат обичайните си професионални задължения. Но при повечето хора адаптацията е труден процес. Тази ситуация психолозите наричат ​​“стрес след почивката“.

Защо това се случва с нас?

Защо не искаме да отидем на работа?

работаЧовек лесно пази негативите на работното място в съзнанието си. Преживяванията, неуспехите, не много приятната атмосфера често водят до апатия и стрес.
И когато човек се върне на работа, той мисли: „Същото както преди.“

 

Отпуската и почивката са добро емоционално положително вълнение, след което човек трябва отново да се потопи в нормалното си сиво ежедневие, което от своя страна убива ентусиазма и инициативата за нещо ново.

А може би е време за кардинални решения, за промяна?

В нашия славянски манталитет е записано: „Ще си взема почивка, но …после не знам какво ще стане“. Всъщност, ако човек иска да промени нещо в живота си, нека го промени и без да излиза в отпуска. Но след една хубава почивка той има повече енергия за промяна в своята работа.

Ето някои универсални съвети за хора, които току-що са се завърнали и започват работа:

работа

Много е хубаво след отпуската да се приспособим бавно на своето работно място, да уредим спокойно някои бизнес дела, така че този преход да не е стресиращ.

И колкото по-инертно преминаваме към работа толкова увеличаваме шанса за позитивна емоционална сфера.

Особено полезен е този съвет за хора, които са много зависими от настроението си.

Дайте си възможност да се отпуснете след почивката, да запазите неутралитет за един ден или два.

Опитайте се след работа да си седите в къщи, да гледате телевизия, да се разхождате. Това означава да организирате времето си като за уикенд.

А на работа правилото е едно: там има много неща за вършене, но спокойно, има време, степенувайте приоритетите си, не може за един ден да оправите всичко. Така е…ще влезете и Вие в бойна форма.

И един хитър трик – задължително с нещо ново в първия ден след отпуската. Може да си направите нова прическа, да сте с нов тоалет…а ако нямате възможност, просто си сложете най-хубавата усмивка.