Ремоделиране – как да качим цена на имот

Ремоделиране - как да качим цена на имотКогато стане въпрос за ремоделиране на вашия дом, така че при продажбата му да вземете възможно най-много пари, подобряването на екстериора на сградата ще даде принос за покачването на продажната цена. Ето как да качим цена на имот.

Проучвания показват, че всеки 6 от 10 проекта за ремоделиране на един недвижим имот са свързани само с подобряването на външните качества, на екстериора на сградата. Ако попитате брокерите на Сиана Недвижими Имоти Русе за важността на външния вид на един дом, ще ви кажат, че именно първото впечатление, което прави фасадата на жилището, е най-важно.

Проучвания между различни агенции за недвижими имоти в САЩ показват, че ако вложите пари дори само да смените входната стоманена врата, вложението ви ще се възвърне в размер от 129 процента. Това ще рече, че почти всяка инвестиция с цел подобрение покачва цената на имота и съответно има своята възвръщаемост, а в много случай носи и апетитен процент печалба.

Но все пак, има един тънък момент при избора на мащаб за ремоделиране. Ако прекалите с инвестицията в ремонт вътре в дома, със сигурност няма да получите пълна възвръщаемост на парите, които сте дали за ремоделирането. Същото проучване сочи, че ремонт на спалня във високия ценови клас води до възвръщаемост от 83 процента. При къщите, когато направите ремонт на верандата или терасата (от вътрешната страна), ако той е в по-голям от ниския ценови клас, инвестицията ще ви донесе 80 процента.

Когато се прехвърлим към промяната на бани и кухни, процентите на възвръщаемост спадат доста и сте си направо на загуба. От друга страна обаче, макар и печалбата ви да е една идея по-малка, по-красивите кухня и санитарен възел ще ви донесат по-голяма вероятност да продадете имота си. Не много мащабен ремонт от среден клас в кухнята ще ви върне малко под 80 процента от инвестицията. Но ако направите по-големи ремонти, този процент вместо да се покачи, спада до 72 процента. Ако говорим за наистина луксозна инвестиция в ремонт на кухня или баня, ще получите много малко над 60 процента от инвестицията си. Имайте предвид обаче, че това може да намали в пъти периода на продажба недвижим имот. Подобренията в офис стаите и всекидневните връщат около 50 процента от вложението и нямат голямо влияние върху вероятността за продажба на жилището.

Причината да се правят промени във външната част на един имот е, че тя влияе не само физически на офертата, но и има психологическо въздействие над потенциалния купувач. Освен това, ремоделирането на екстериора може да е една идея по-евтино и в много повече случаи ще донесе повишаване в цената и процента на печалба, който ще изкарате спрямо вложенията си в дома. Всички процеси са обикновено в ниския ценови клас. Ето това е причината да чувате отговора „подобрете екстериора“, когато зададете въпроса как да вдигна цената на имота, който продавам. Няма агент, който да омаловажи значението на това един имот да изглежда възможно най-добре отвън, за да предизвика интерес у купувача, още преди той да е влязъл вътре. Ако купувачът хареса какво вижда на първо място, той ще влезе много по-позитивно настроен към обекта отвътре. Той няма да се хваща за всеки един малък детайл, който може да използва, за да свали цената. Нещо повече, ще е готов да отстъпи при преговорите, които ще правите, само защото домът му ще има добър вид отвън, а отвътре ще трябва да се занимае с малко козметични промени. Ето как да качим цена на имот.

Екстериорни и интериорни подобрения

Има и ремонти, които са комбинирани, т.е. правите екстериорни и интериорни подобрения. Това са промени на различни прилежащи към външната част на сградата приспособления, които имат значение и за дома отвътре. Това са различните климатични тела, платформи и така нататък, които също могат да изглеждат една идея по-добре. Подмяната на прозорците, независимо дали те са дървени или не, също влияе на цената. Те имат значение както за външния вид на дома, така и за начина, по който ще се представи къщата отвътре.  Друг трик за подобряване вида на жилището и повишаване на цената му е подмяната на вратите – входни, интериорни, на тераси. Една нова врата посреща посетителите преди стаята и ги кара да влязат в имота с друга нагласа.

Така важната енергийна ефективност

Ремоделиране - как да качим цена на имотДруг възможна посока за това как да качим цена на имот, при подобряване на външните характеристики на Вашия дом, това е енергийната му ефективност. В България има много съвместни инициативи на банки, чисти европрограми, които ще Ви осигурят финансирането, от което имате нужда за полагане на изолация, смяна на прозорци, климатични, слънчеви системи и така нататък. Тези обновления ще вдигнат рейтинга на един имот, ще Ви спестят нерви при намирането на пари, а продажната цена ще скочи с много. Съвсем спокойно ще се издължите след продажбата, че ще Ви останат и пари, които да са допълнителна печалба. Когато един човек види дом, който е оптимизиран при използването на различните ресурси, той определено е една крачка напред в правенето на покупка.