синдром на болната сграда

Синдром на болната сграда – важни факти, за които не знаете

Какво е Синдром на болната сграда?

Става дума за SBS – Sick Building Syndrome. В крайна сметка това не е сграда, която я боли нещо, а по-скоро нейните обитатели са болни поради сградата. Що се отнася до SBS, има повече въпроси, отколкото отговори.

Синдром на болната сграда – важни неща!

Например, физическите ефекти се различават значително от човек до човек и са субективни. На второ място е трудно да се определи причина, дали е от химическите ефекти и неадекватната вентилация. На трето място, няма начин да се „диагностицира“ сградата. Четвърто, самите сгради по природа са неконтролирани среди, които са трудни и скъпи за тестване.

СИМПТОМИ или как се познава този проблем?

синдром на болната сграда

Съобщени са от хората различни заболявания на лигавиците, кожни и респираторни заболявания, включително:

Сърбеж и сълзящи очи
Течащ нос
Суха и сърбяща кожа
Синусова инфекция
Виене на свят
Главоболие (тъпа болка, „натиск“ в главата)
Гадене
Умора
Проблеми със концентрацията
Кашлица

Тези симптоми се случват, когато човек е в такава сграда, щом я напусне, симптомите ги няма, веднага щом човек се завърне в сградата. Такива сгради могат да са офиси, училища, болници, домове.

Защо има този проблем – Синдром на болната сграда?

По-специално, шведски изследователи се фокусирали върху качеството на водата и вентилацията. В допълнение, шведските проучвания сочат също изолирането на къщата като възможен фактор за синдрома.

Ето факторите, свързани със SBS:

Цигарен дим
Хартия
Жилищен прах
Въздействието на компютърните екрани
Климатик
Вентилация с ниска въздушна доставка в климатизирани сгради
Нисък контрол на осветлението и температурата
Топлина
Лоша поддръжка на сградата
Нечиста вода
Изолация

 

Синдром на болната сградаПроучванията показват, че жените, пушачите и хората с алергии (т.е. атопия) имат по-голяма вероятност да усещат проблема.

Хората с по-сложни позиции в професионалната йерархия на офиса също имат по-голяма вероятност да го изпитат. Трябва да се отбележи, че хората с по-високи позиции в офиса често прекарват повече време, седнали пред компютрите.

ПАРАДОКС!

Хората, които се оплакват от синдрома на болните сгради, често работят в офиси, които отговарят на съвременните стандарти за проектиране, температура, вентилация и осветление.

СЗО признава синдрома на болните сгради, който е свързан и с лошо качество на въздуха в помещенията.

Терминът „Синдром на болната сграда“ се използва, за да опише ситуации, в които жителите са с нарушено здраве и комфорт, което е свързано с времето, прекарано в сградата, но не се идентифицира с конкретна болест.

През 1984 г. още, СЗО оценява, че в световен мащаб до 30% от новопостроените и възстановени сгради могат да имат лошо качество на въздуха в помещенията, което допринася за проблема. Проблемите с качеството на въздуха в помещенията могат да бъдат временни или дългосрочни.

Високата влажност се счита като основен фактор за Синдром на болната сграда. Като в среди с умерено ниво на влажност, жителите са склонни да се оплакват от синдрома по-малко.