склад под наем

Дилема: склад под наем или покупка на склад?

Пред всяка компания, рано или късно възниква въпрос: дали да си има собствен склад или за предпочитане е да се вземе склад под наем

На пръв поглед може да изглежда, че изборът е очевиден – закупуването на склад е по-доброто решение, защото гарантира определено ниво на стабилност. Но това не винаги е така. Много често наемането на склад е по-рационален избор за повечето компании. Един от основните критерии, които оказват влияние върху решението как да се организира съхраняването на стоките, е оценката на нивото на оборота на компанията.

склад под наемСъществуват редица очевидни предимства от склад под наем

В малките и средните фирми оборотът не е толкова голям, че да има смисъл да се купува скъп склад. Ако си наемете склад, не е нужно да правите значителни еднократни разходи, свързани с покупката. Складът под наем ви позволява да правите по-гъвкави маркетингови политики в променящия се пазар.

Да, вашият собствен склад е ваш актив.

Но от друга страна, напоследък всички сме свидетели на значителен спад в цените на имотите. В резултат на това складовете, закупени преди няколко години, вече могат да бъдат продавани само с осезаема отстъпка.

Не се препоръчва да купувате склад веднага щом излезете на пазара. По-разумно е да сте със стабилен бизнес, като укрепите финансовото си положение. В този случай наемането на склад изглежда по-привлекателно от закупуването на склад. Не по-малко важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато решите да закупите склад, е наемането на допълнителен персонал за складовата поддръжка и управление на инвентара. При склад под наем има складова логистика, предоставена от наемодателя, като не е нужно да се притеснявате за наемането на нови служители.

На изключително конкурентните пазари, отдаването под наем на складове може да помогне за спечелването на нови позиции

Винаги има възможност да се коригира тактиката на фирмата в зависимост от промените в търсенето на пазара и действията на конкурентите.

склад под наемЯсният избор е един: той е в полза на наемането на склад!

Когато ситуацията на пазара се промени, пазарите на продажбите се изменят, стратегията се ревизира, тогава компанията винаги може да премахне един допълнителен склад под наем като по този начин намали разходите за услуги за съхранение. А иначе, ако фирмата има затруднения, един склад не може да се продаде толкова лесно!  И през цялото това време компанията ще бъде с вързани ръце…

При наемане не е необходимо да инвестирате в изграждането на инфраструктура, ремонт и оборудване на складовото помещение, както и да купувате складово оборудване. По този начин, при наемането на склад, финансовата тежест и финансовите рискове на фирмата са намалени, което може значително да оптимизира дейността на една малка и средна фирма.

При склад под наем имате много повече възможности за избор на помещение!

Така може да наемете база, която е благоприятно разположена по отношение на пазарите за продажби на вашата фирма, която е с оптимална транспортна логистика, с железопътен транспорт в близост до складовите помещения, както и има и други допълнителни параметри, свързани с вашия бизнес. Както може да видите, решението склад под наем често е правилният избор за малкия бизнес, за динамично развиваща се компания и за компания, която е уверена, че е готова да приеме предизвикателствата на пазара.