Топ 10 начина за реновация, която вдига стойност на имот

стойност на имот

Влагайте в дома си, за да държите стойността му на ниво!

Как да вдигнете стойност на имот? Разбира се, че като го подобрите. Повечето от хората, които са се насочили към покупка имот, се ориентират към жилища с добър, завършен и съвременен вид. Някой търсят празни апартаменти или къщи, за да ги довършат според вкуса и нуждите си, но голяма част от търсещите дом са готови да заплатят нужната цена за имот, който се доближава до техните идеи. Реновацията е най-добрият начин да направите по-стабилна цената на имота си, а и в същото време да е много по-привлекателен за хората, които го оглеждат и обмислят да закупят. Инвестирането на пари в къща или апартамент трябва да е умно, заради това сме се спрели на 10 от най-добрите реновации, които могат да направят дома ви по-стойностен, но и да ви спестят пари, докато го обитавате.

Ето как да вдигнем стойност на имот

 • Под от масивно дърво. Да, определено е нещо много красиво! Има голямо разнообразие на дървесини, които могат да задоволят всеки архитектурен тип и вкус. Определено, когато някой стъпи на пода, ще усети разликата. Няма значение какъв тип интериорен дизайн харесвате! Винаги има дърво, което да се комбинира перфектно с всичко. Голямото предимство на дървото е, че не поглъща толкова много топлина като мрамора, гранита, камъка и т.н.
 • Поставете щори! Има различни видове, но всеки от тях малко или много ще достави нужната топлоизолация на прозореца. Има и щори, които са специално изработени с цел да запазват температурата по-добре. Хубавите щори ще помогнат за задържането на топлината през зимата вътре, а през лятото ще запазят хладната температура в стаите, без да допускат топлина от слънцето. Да не говорим, че има и такива, които са с чисто дизайнерска функция.
 • Уреди с висока енергийна ефективност. Още една отлична инвестиция, макар и да е малко по-скъпа. Колкото по-нов е един уред, толкова по-малко енергия ще изразходва. Във времена, в които токът вече не е минимален разход, а голяма част от бюджета, е добре да мислим в перспектива. При пералните и машините за миене на съдове високият енергиен клас значи и по-малко изразходвана вода. Новите уреди изглеждат добре, имат много повече функционалности, лека-полека започват да пестят пари и определено ще се харесат на всеки един кандидат-купувач.

  стойност на имот

  Висок енергиен клас – по-висока стойност имот!

 • Възобновяемата енергия е все по-модерна. Хората все повече се интересуват от алтернативи на традиционното електричество. Най-достъпни са соларните панели, но има и редица други варианти. Те добавят парична стойност на имот  и минимизират разходите за електричество. Може да използвате панели, които да затоплят вода или да произвеждат електричество. Освен добрата финансова възвръщаемост, вие ще сте по-отговорни и към природата. Самата инвестиция тук е по-голяма в сравнение с някои други опции, но определено е и наистина изгодна. Няма по-добър начин да вдигнем стойността на нашия дом от увеличаването на икономичността му. Закупуването на соларни панели може да бъде подпомогнато от европейски програми за енергийна ефективност.
 • Климатиците. Да, много хора започват да се отопляват и охлаждат с климатици. Те са доста ефективни в работата си и не хабят много ресурси. Ако имате такъв, но той не е от най-новите, също може да обмислите за подмяната му. Те вече не са никак скъпи, пестят пари, но и по-новите модели разполагат с пречистватели на въздуха, модерни въздушни филтри и овлажнители за въздух, които подобряват качеството на това, което дишате вкъщи. Както и при горната точка, тук също можете да се възползвате от кредит енергийна ефективност, с което да ползвате облекчения при закупуване на климатичните системи.
 • Енергоспестяващи прозорци. Всеки купувач се интересува от това дали е подменена дограмата в жилището. Не е нужно да е от PVC материали. Важно е да е качествена, със съвременен стъклопакет. И тук програмата за енергийна ефективност може да Ви помогне с 20 % отстъпка.
 • Инвестирайте в хубави мебели! Мебелите са нещо много важно за всеки един собственик. Никой не обича вехтории. Едва ли ще имате възможност да подмените всичко, но направете списък на това, което притежавате и го класирайте. Най-ниско оценените мебели могат да се подменят. Колкото повече и по-хубави мебели има в една къща, толкова по-малка инвестиция след покупката ще трябва да правят новите собственици. Така те ще са отворени към по-добра цена за вас. Няма да повярвате колко много ще се променят нещата, когато сложите нов поръчков диван или хубава маса за вечеря в кухнята.
 • Покривът. Ако живеете в къща или на последен етаж в жилищна сграда, това е един от най-важните компоненти от конструкцията. Покривът трябва да е здрав, да не тече и да е добър изолатор на външните условия. Отскоро покривът може и да е красив. На пазара за строителни материали излизат все повече модели на керемиди, които са много функционални и много приятни за окото.
 • Кухнята е един от най-големите ви козове, но може да е и един от най-големите ви негативи. Модерните хора обичат функционалните кухни. Вече не е важно колко голямо е това помещение, а колко работа върши. Все повече се търсят вградени уреди, които не заемат място, хубави мебели, които побират много неща, но изглеждат и достатъчно добре. Определено трябва да обмислите добре дали кухнята ви е достатъчно съвременна. Колкото по-старо е строителството, толкова по-различно е направена кухнята. Новото строителство пък предлага по-добре подредени площи от архитектурна гледна точка, което подобрява и функционалното им използване.
 • Живеете в къща и имате по-голям бюджет, който да прехвърли имота ви в по-висок ценови клас. Използвайте парите си, за да си поиграете с двора. Често една добре поддържана морава не е достатъчна, за да вдигне стойност на имот. Може да направите басейн, ако регионът има подходящо лято за почивка. Може да използвате соларни нагреватели, които да удължат ползването на басейна и през слънчевите пролетни дни. Може да направите хубава механа, в която хората да се веселят с приятелите и семейството си, може да направите цветна градина с беседка, където новите собственици да си почиват следобед.

При условие, че сме направили всичко, което е било по силите и възможностите ни да облагородим вида на дома си, можем да очакваме и по-добри оферти и повече шансове да го продадем на сметка. При колебание какво точно да промените или да реновирате, не се колебайте да потърсите брокерите на Сиана Недвижими имоти.