Строеж на вила и как да намерим добър парцел

Какво трябва да знаете, ако си търсите добър парцел за строеж на вила с цел избягване на проблеми?

Да предположим, че вече сте си отговорили само на най-важните въпроси: къде искате да купите парцел за строеж на вила и защо. Въпреки това неизбежно ще  има и лабиринт от по-сложни въпроси по тази тема?

  • Къде и от кого да закупите парцел за строеж на вила?

Ето възможните варианти. Възможно е да се закупи земя от друго физическо лице без посредник. Купуването от физическо лице води със себе си всички рискове: неясноти с документите, нарушаване на правата на трето лице при сделката и т.н.

строеж на вила

 

Също може да се използва агенция за недвижими имоти с цел по-голяма сигурност за придобиване на парцела. В някои случаи  е налице възможност да се купи директно от общината (често за такива сделки се казва, че „земята се купува от държавата“).

  • Какъв трябва да е теренът за строеж за вилата?

Идеалният терен за строеж на вила трябва да бъде равен, разположен на хълм, може и да е на върха на склон. Формата за предпочита нека да е правоъгълна, съотношението на страните може да е 1:2, а ориентацията – от изток на запад. В действителност такива идеални параметри почти никога не се срещат. Но пък някои нестандартни терени, например с по-голям наклон, дават опция да се реализира интересен ландшафтен проект.

Важно е и да се знае дали има на избрания терен за строеж подземни води. Това е важно при проектирането на бъдещ дом, защото хидроизолацията е скъпо начинание.

  • Колко може да струва един парцел за строеж за вила?

Смята се според специалистите в бранша, че земята трябва да струва около 30% от целия проект за изграждане на самата вила. Определящо при цената е и факта дали предлаганият парцел е в регулация.

Съществен момент е и квадратурата на парцела, за да се изчисли окончателната цена. И разбира се – самото местоположение е важно.

  • Да не забравяме, че при избор на парцел за строеж на вила е важна и инфраструктурата.

Трябва да се отчете какъв е пътят до избрания терен, как ще изглежда през зимата и наличен ли е обществен транспорт.

строеж на вила

 

 

 

 

 

ВАЖНО!

Не бива да се подценява и факта дали има някакви магазините и ресторанти наблизо. Както и дали в близост са разположени други вили и постройки. Или пък някакви предприятия, комплекси за отглеждане на животни, които могат на по-късен етап да бъдат проблем.

Ако сте стигнали до тук, то нашият съвет е: обърнете се към агенция за недвижими имоти, за да се предпазите от евентуални грешки при закупуване на парцел за строеж на вила.