хол

Хол – няколко свежи идеи за интериора

Хол – време е за свежи идеи

Хол, това е централната стая във всяко жилище. Той има много функции – място за събиране на цялото семейство, за приемане на гости и през почивните дни.

хол

Често в хола се съчетават няколко функционални зони – в допълнение към място за почивка, той може да играе ролята на трапезария, кабинет, като може да има и връзка с кухнята.

Така че там интериорът трябва да бъде не само практичен, многофункционален, удобен от гледна точка на експлоатация, но и красив, модерен, балансиран.

Разбира се, дизайнерите дават много идеи за уреждане на собствения хол.

Но дали всички те могат да се използват в обикновените български апартаменти?

И за щастие, тенденциите в областта на интериорния дизайн не се променят толкова бързо, колкото модата за дрехи, например. Дизайнерите и техните клиенти първо ще оценяват практичността и красотата, комфорта и функционалността както на цялостното обзавеждане на жилищните помещения, така и на всеки интериор.

Нека очертаем основните тенденции при хола.

Най-важно е във Вашия хол да има максимално пространство и свободно разпределение на светлината. Разбира се, просторното и светло помещение е идеалното празно платно. Но физически, не всички холни помещения в българските жилища са просторни стаи.

По тази причина е хубаво да не се използват прегради, екрани, монтирани високи стелажи за зониране.

Друг важен момент при създаването на поне просто визуално просторно холно помещение е използването на ярки цветове.

Белият цвят на стените не само ще създаде свеж и лек образ на помещението, но и визуално ще увеличи обема на стаята – тази техника на проектиране е позната на всички. И въпреки това, собствениците на малки по размер жилища, рядко прибягват до нюанси на бялото, защото смятат, че се цапат лесно.

Друга тенденция при обзавеждането на хол днес е използването на естествени материали – мебели, декоративни елементи, текстил.

хол

Общата мода за естественост не заобикаля нито един аспект от съвременния дизайн. Естественият произход на материалите за интериорен дизайн води до значително увеличаване на разходите.

Но когато става дума за безопасност за човешкото здраве и околната среда, дори собственик на апартамент с най-скромен бюджет, не трябва да купува продукти, които могат да бъдат токсични. Отскоро производителите се опитват да създадат възможно най-широка гама продукти, произведени в съответствие с международните екологични стандарти на достъпни цени.

Удобен минимализъм в хола – реално това са последните творчески идеи и иновативни решения.

Тази тенденция в дизайна на холовете се е появила толкова отдавна. И все пак мултифункционалността на хола е от значение.

Все пак трябва смелост, за да създадат наистина уникални дизайнерски проекти.