Ценообразуване на недвижими имоти – как се прави

Ценообразуване на недвижими имотиНа пазар, в който търсенето на недвижими имоти е активно, е трудно да определиш колко трябва да струва имотът, който продаваш. Брокерите са хората, които могат да помогнат с ценообразуване на недвижими имоти и да посочат добра цена за двете страни на сделката. Предвид дългия си професионален опит, брокерите от Сиана Недвижими Имоти Русе, биха могли да са Ви изключително полезни в тази насока.

Да направиш точно ценообразуване на недвижими имоти не е точна наука. Разбира се, професионалните оценители също могат да Ви съдействат, но ако решите да се справяте сами, е добре да знаете, че в днешни дни е най-лесно да се започне от малко по-висока цена с възможност за пазарене, докато се достигне перфектното ниво. Важно е да не се прекалява, защото твърде високата цена отблъсква потенциалните купувачи и те ще игнорират Вашия имот, дори ако впоследствие коригирате цената му. Не поставяйте и цена в долната граница, тъй като хората обичат да правят договорки, да обсъждат цената и трябва да предвидите толеранс за това.

Началната цена на недвижим имот зависи от комплекс фактори, които я определят – квартал, в който е разположено жилището, вид строителство, година на построяване, квадратура, подобрения и продажните цени на сравними имоти в контекста на пазара. Нужно е да се направи проучване за търсенето и предлагането, тъй като това са ключовите мотиви, що се отнася до стартовата цена. Ако предлагането е ниско, цената трябва да е вдигната високо, за да не сте на загуба. Когато търсенето в някои региони е високо, то купувачите са готови да платят стартовата цена веднага, тъй като през следващата седмица тя може да е по-висока. Съответно, в някои по-безлюдни региони цените започват в ниските ценови пояси.

Ценообразуване на недвижими имотиАгентите са тези, които могат да направят най-точно ценообразуване на недвижими имоти. При нормален пазар и при наличие на подобни сделки за сравнение един брокер с лекота би посочил конкретна цифра, заедно с плюсовете и минусите на имота, който искате да продадете. Те са тези, които влияят на точното ценообразуване на недвижими имоти. Просто трябва да се прецени как стои Вашият имот спрямо подобни в същия квартал. Ще се потърсят предимства, които да вдигнат цената. Предимства, които задължително трябва да се изтъкват по време на огледите. След няколко седмици, ако няма интерес, леко ще свалите цената, за да заинтересовате евентуалните купувачи. Нашата практика показва, че някой хора се „абонират“ за определено жилище, следят и очакват корекция на цената. Има значение как изглежда имотът, колко е голям и къде се намира. Понякога може да се случи и така, че след кратко време да имате възможност да завишите цената, ако интересът е голям при по-ниска такава, за да получите перфектната цена за всички екстри. Разбира се, това е риск до някаква степен и може да се каже, че трябва да се внимава.

Как стои въпросът с ценообразуване на недвижими имоти ново строителство

В този случай цената се определя от строителя на имота. Тук похватите са съвсем различни и този, който усети най-добре пазара, ще продава най-много. Строителят пресмята разходите за конструкция – проектиране, такси, материали, труд и т.н. Това е цената, която за него е минимална, за да не е на загуба. След това той се свързва с агент, за да проучи конкуренцията и да се ориентира в ценообразуване на недвижими имоти. Търсят се предимства – местоположение, квадратура и спецификации на сградата, които липсват при конкурентите. Едва когато собственикът определи къде е разположен спрямо всички останали, тогава ще определи печалбата, която търси. Тази стъпка е много важна, тъй като строителят трябва да е уверен в това, че ще получи достойна печалба, а не загуба.

Каква е разликата между вече построени стари домове и жилища ново строителство? Разликата е, че съществуващите домове са с отпечатък на вкуса на продавача, което може да не е точно това, което се харесва на купувача. При новото строителство контролът е в ръцете на строителя и той винаги може да адаптира имота към желанието на клиентите си, особено ако пусне имота в продажба, преди да го завърши напълно.

Обобщавайки накратко, можем да кажем, че всеки от Вас би могъл да се справи с ценообразуване на недвижими имоти, стига да може да направи проучване, преценка, да бъде търпелив и гъвкав. И не забравяйте, брокерите от Сиана Недвижими Имоти Русе са на Ваше разположение за консултации и подкрепа.