шоколад

5 случая, когато консумацията на черен шоколад замества лекарствата

Обичате ли да ядете шоколад – научете как черният шоколад действа вместо лекарства

Всеки отдавна е знае, че шоколадът повишава настроението и активизира мозъка. Какви други полезни свойства има този вкусен продукт?

Невероятни неща може да прави шоколадът, когато е с повече какао:

шоколад1. Има ефект на упойка

Учените са установили, че използването на шоколад в твърда или течна форма може да играе ролята на анестезия. Чикагски лекари доказват, че консумацията на черен шоколад допринася за производството на естествени анестезиращи ензими в организма, които засягат мозъка и могат значително да потиснат усещането за болка. Въпреки че, разбира се, не трябва да третирате болката само с шоколад, защото ако прекалите с шоколада може да се стигне до диабет, затлъстяване, алергии.

2. Помага при кашлица

Черният шоколад (този, който е с повече от 70% какао) ще помогне да се справите с кашлицата. Веществото теобромин, което се съдържа в какаовите зърна, е по-ефективно при кашлицата, отколкото лекарството кодеин. Този шоколад не предизвиква странични ефекти, за разлика от лекарствата.

3. Маха болки в гърлото

И запомнете – при възпалено гърло използвайте истински черен шоколад. Просто сложете парче върху езика и го оставете да се разтопи. Повторете няколко пъти на ден и болката ще премине. Флавоноидите в него ще се борят с бактериите, които причиняват болки в гърлото. Флавоноиди могат да бъдат намерени още в продукти като: зелен чай, червено вино, портокалова кора.

шоколад4. Поддържа зъбите здрави

Флавоноидите и полифенолите, съдържащи се в черния шоколад, имат антибактериални свойства. Те помагат не само при възпалено гърло, но и за предотвратяване на кариеса. В самите какаови зърна има много антибактериални вещества. Например теоброминът предпазва зъбите по-добре от флуорида. Оказва се, че с екстракт от какао на зърна дори се произвежда паста за зъби и вода за уста. Затова може да ядете 30 грама черен шоколад на ден.

5. Това е елексир за младост

Най-важната причина да ядете черния шоколад е, че той удължава живота! Какаото съдържа антиоксиданти, полезни за здравето. Какаовите продукти нормализират кръвното налягане, понижават нивата на холестерола в кръвта, имат положителен ефект върху сърдечната функция.

Наистина е време да се научите да се глезите с черен шоколад.

Да, той е по-скъп, но наистина има толкова много ползи за здравето на човека!