шопинг

Психология на пазаруването или защо говорим за шопинг пристрастяване?

Психология на пазаруването или защо говорим за шопинг пристрастяване? Каква интересна тема е това. Има различни видове зависимости, които са описани в медицинската литература. Става дума за зависимост към алкохол, цигари, хазарт, интернет, а и има пристрастяване към пазаруването. Да, много жени така всъщност казват, че се разтоварват като пазаруват. Но често пъти става дума да пристрастяване. И това е повече от актуално днес, когато има много онлайн магазини за какво ли не.

шопингИ за дамите, които страдат от това шопинг пристрастяване, е просто катастрофа от финансова гледна точка.

Те харчат ненужно пари за стоки и неща, които изобщо не им трябват. Но пък има всеки ден промоции, и така мамят жените с пристрастяване към пазаруването. Може би сте гледали кадри от така наречения Черен петък в САЩ, когато цените падат и хиляди хора се втурват да си купят нещо на доста ниски цени. Може би пристрастяването към пазаруването се крие в човешката същност за оцеляване, когато човек иска да оцелее в дните, когато няма средства и иска да се запаси.

Хората с пристрастяване към шопинг често са без пари за храна или не им стигат парите да си платят разходите за наем, ток и телефони, а гардеробите и къщите им буквално са препълнени от ненужни вещи. В такива случаи е необходима антишопинг терапия. Тази терапия трябва да бъде свързана с последователни модели за премахване на желанието за пристрастяване. Тя се провежда поетапно и най-добре е да бъде под ръководството на опитен терапевт. И така, какво да се направи, за да се спре безразборното и ненужно купуване на стоки от магазините? Тук трябва да се работи в няколко направления.

шопингЧовек постепенно трябва да спазва няколко правила.

1.Да спре да посещава магазини, в които се продават стоки, които не са му необходими.
2.Да излиза с малко пари или без кредитна и дебитна карта.
3.Хубаво е да си намери хоби или друго занимание, за да ангажира времето си.
4.Да посети дом за стари хора или институция за деца без родители, за да види ограничените ресурси, с които разполагат другите хора.
5.Да се вслючи в доброволческа кампания и да дари част от ненужно закупените вещи.
6.Да ограничи посещението в онлайн магазани, където непрекъснато има промоции.
7.Да си постави цел – събиране на средства за купуване на имот, кола , тоест човек трябва да се научи да спестява.

Нищо не е лесно, но в крайна сметка може човек постепенно да се откаже от тази пристрастеност към пазаруването.

И нашият съвет е – на първо време си купете касичка. Така се започва…терапията.