ютия

Как да изчистим петната от гладене с ютия на дрехите?

Как да премахнем появилите се петна по дрехите от ютия?

Много хора по време на гладене се сблъскват с неприятен проблем – някои материи лепнат и остават следи по тях. Ето защо, пред домакинята, възниква въпрос как да се спасят дрехите и ефективно да се отървем от проблема. Ако по инструмента за гладене има жълтеникави или блестящи бели петна, които се отпечатват на тъмни дрехи, то има няколко причини за това:

  • Неправилно зададен режим на гладене с ютия.
  • Чувствителност на тъканта към висока температура, особено естествената тъкан.

ютияКак да премахнете петната по дрехите, причинени от гладене с ютия, с импровизирани средства?

Някои петна се отстраняват с изпиране  с почистващ препарат или със сапун за пране. Но може да използвате импровизирани средства за тази цел. Преди да приложите каквото и да е решение, първо го тествайте  върху шева от долната страна на дрехата.

Това е важно, защото някои тъкани могат да се влошат безвъзвратно. Ако тъканта променя цвета си или се деформира, не използвайте тази рецепта.

1.Изпиране с течен продукт

Изплакнете дрехите в чиста вода. Нанесете препарата с пръсти на петната за 10 минути. След това сложете в пералната машина като изберете препоръчителния режим на пране, отбелязан на етикета на дрехата.

2.Лимонов сок или оцетен разтвор

Може да ползвате лимонов сок или разтвор от оцет – просто третирате петното. Дрехата с петна от гладене после се потапя в гореща вода за половин час, след  това се изплаква със студена вода и се  маха петното. Този метод се използва за бели, цветни и черни тъкани. Но това не е подходящо за материи, които се избелват лесно: вълна, коприна.

3.Мляко

Потопете за няколко часа дрехата с петно от ютия в мляко. Когато неприятните следи изчезнат, изплакнете, после изперете и пак изплакнете.

4.Борна киселина

Следите от ютията се търкат с памучен тампон, потопен в борна киселина. Борна киселина се продава в аптеката. Когато петната се обезцветят, изперете дрехите с прах в топла вода. Методът ще почисти следите и от бели дрехи.

ютия5.Сол

Дрехата, която има петна, се слага в студена вода и после посипете  фина сол. Оставете. После отново се слага в студена вода. Изсушете я на слънце или на стайна температура. След това изперете я с топла вода. Солта е подходяща за всеки тип тъкан.

6.Лук

Лук има във всеки дом. Вземете половин срязан лук или настърган лук, на ренде. Разтрийте лука на петното и оставете за 15 минути да попие сока. След като дрехите се изплакнат в студена вода, а после ги изперете в перална машина, за да не миришат дрехите на лук. Този метод е подходящ за цветни естествени и синтетични материи..

Но…по-добре е да не се прибягва до горепосочените мерки, има няколко прости правила за ползване на ютия.

  • Преди гладенето с ютия проверете основата на ютията. Тя трябва да бъде чиста без замърсяване. Ако има налеп, почистете я първо с мека кърпа.
  • Преди гладене погледнете етикета, зашит от долната страна на дрехите. Показва информация за температурата на гладене.. Според нея задайте правилния режим на гладене.
  • Гладете от вътрешната страна и за вълнените и плетените тъкани ползвайте тензух или памучен плат.марля.
  • Ако платът/материяята позволява,  приложете режим на пара.