Апартамент с класически интериор

Апартамент с класически интериор с елементи лофт

Апартамент с класически интериор с елементи лофт – как може да се постигне

На пръв поглед апартамент с класически интериор и елегантна класика трудно се съчетава със стила лофт. Става дума за диаметрално противоположни стилове, които се характеризират с използването на напълно различни материали, дизайнерски техники и дори цветова палитра.

Апартамент с класически интериорСтил лофт (от английски loft – таванско помещение) е архитектурна тенденция в дизайна на интериори от XX-XXI век, за която се създават жилищни или офис площи чрез преоборудване на тавански помещения, сгради в

индустриалната зона. Напоследък обаче еклектиката в интериора предполага смесването на лофт и класика. Но само ако има професионален подход към дизайна на пространството. Това е напълно приемливо. Оказва се, че  това решение ще подхожда на ценителите на екстравагантния и смел интериор в апартамента.

Първо правило

На първо място, важно е да разберете, че смесването на класическата основа с лофт трябва да бъде възможно най-внимателно: ако прекалите, интериорът няма да изглежда хармонично. Един стил трябва да доминира – ако са равни елементите, рискувате да превърнете пространството в склад на несъвместими предмети.

Най-лесният начин да създадете апартамент с класически интериор, който ще се превърне във фон за акценти в стил лофт, е да изберете подходяща декорация за стена. Разбира се, не е необходимо да се пресъздава атмосферата на Версайски дворец в апартамента. Предпочитание може да се даде на по-лаконични корнизи в съвременна интерпретация. Може да се ползват и розетки за тавани, корнизи за стени и каси на врати. Важно е също така всички те да се комбинират перфектно помежду си, така че да имате възможност да разработите персонализиран завършек за вашия интериор. За лофт  с храктерни неутралните и тъмни цветове – сиво, кафяво, черно, бежово, дървесно, керемидено.

Второ правило

Апартамент с класически интериор

Нужно е да оставите достатъчно свободно пространство: когато се комбинират лофт и класика, трябва да има много въздух в стаята, тъй като и двата стила са доста текстурирани и изразителни. Ако централният акцент диван в дневната или легло в спалнята е направен в класически стил, тогава можете да изберете по-компактни мебели (например масички за кафе или нощни шкафчета) в стил лофт. Комбинирането на модели от различен тип пак изисква те да си приличат като силуети.

Трето правило

Ако искате да добавите още повече индивидуалност към интериора, помислете за боядисване на стените с текстурирана мазилка. Като цяло е по-добре да изберете доста сдържана цветова схема: при заглушени нюанси има по-малък риск от  появата на дисонанс в цялостния облик на пространството.

Четвърто правило

Има специални елементи и мебели, които са характерни за стила лофт и те могат да бъдат поставени в отделните стаи в апартамента. Става дума за:

  • мебели, които са на колела,
  • открити рафтове,
  • столове и кресла  с високи и тънки крака,
  • състарени мебели, които са от метал, желязо, мед,
  • обикновен диван.