гипсокартон в строителството

Гипсокартон в строителството – използването му

Гипсокартон в строителството – приложение

Гипсокартон в строителството от къде е започнало? Гипсът е използван за пръв път от древноегипетски строители. Лекотата, здравината, пожаробезопасността на този материал го прави подходящ  за луксозната декорация на домовете на богатите хора. Древните римляни са го използвали както за вътрешна декорация, така и за облицоване на къщи.

Специфика на гипсокартон в строителството – какво е интересното?

Както подсказва името, той се състои от екструдиран гипс, затворен от двете страни в тънка и трайна хартия. Повърхността му е идеално равна, самият материал е достатъчно здрав, издържа на големи натоварвания, но в същото време е лесно да се работи с него.

В допълнение към гипсовата и хартиена основа, при производството му  се използват лепила и пяна. Така той изпълнява две функции: част е от подсилващата рамка и в същото време е отлична основа за нанасяне на довършителни материали (декоративна мазилка, тапет, боя и др.).

гипсокартон в строителството

Благодарение на създаването на гипсокартона през 19-ти век, консумацията на гипс се увеличава толкова много, че измества обикновената мазилка и дървената ламперия. Защо е така?

Популярността на този материал се дължи на лесния монтаж и отличното му представяне в строителството. Лекотата на гипсокартона се дължи на ниското съдържание на влага, а самият материал е незапалим.

Това са най-важните характеристики на гипскартона в строителството.

  • Безопасен за човешкото здраве. Този материал не мирише, не води до алергични реакции, не се наелектризира. Поради големия брой пори, осигурява най-добри условия за живот. Когато влажността в помещението се повиши, гипсокартонът абсорбира излишната влага и след това я изпарява, когато въздухът изсъхне. В същото време се регулира микроклиматът, повишава се нивото на комфорт в дома.
  • Ниска топлопроводимост. Това свойство  на гипса дава възможност за извършване на надеждна топлоизолация в стаите. Тъй като този материал абсорбира добре звука, акустиката на помещенията се подобрява. 
  • Ниско тегло. При използване на гипсокартон носещите конструкции се натоварват малко и не изискват подсилване.

Следва да се отбележи, че гипсокартонът абсорбира вода, така че не се използва за външна употреба в строителни дейности.

Той се използва основно за:

  • Подравняване на стени и тавани, като „суха мазилка“;
  • Осигуряване на топло- и звукоизолация;
  • Създаване на декоративни елементи, арки, тавани на две нива и др.;
  • Изграждане на прегради и вътрешни конструкции.

гипсокартон в строителството

Този материал, закупен от магазин, е напълно готов за инсталиране и експлоатация. Следователно не е необходимо да се подготвя или обработва по никакъв начин.