Хюга и интериорен дизайн в дома

Думата  хюга (hygge) не изчезва от страниците на списанията за интериорен дизайн от няколко години

Красива горяща с дърва камина, удобен диван, мек килим под краката и други уютни детайли се крият зад скандинавския термин „хюга“. Но хюга не е набор от уютни вещи, а начин за създаване на специална атмосфера. В статията ще обясним как да я настаните във Вашия дом.

Хюга и интериорен дизайн в домаКакво означава „хюга“?

Няма еднозначен превод на датската дума „hygge“ на български език. Тя е съвкупност от много понятия: комфорт, прегръдка, усещане за уют, настроение, внимание, щастие в дома. Не бива да се опитваме да разберем думата, а просто да я почувстваме. Усещане за сигурност, спокойствие, просто щастие. Това е чистото и абсолютно значение на hygge.

Следвайте тези лесни съвети, за да създадете уникалната датска атмосфера без усилие.

Съвет номер 1. Добавете разнообразни източници на светлина в жилището си

Яркото, еднакво осветление е нашият неизменен спътник навсякъде. Но за да се чувстваме комфортно, имаме нужда не само от светлина, но и от сенки. Тяхната комбинация създава специална релаксираща атмосфера. За това поставете лампи на масата и на пода – в идеалния случай с матови стъклени сенници или абажури. Изберете крушки с топла светлина, и мощност, която не надвишава 150 вата. Добавете свещи към интериора: електрически или истински.

Съвет номер 2. Дигитален детокс

Изключете всички електронни устройства поне за кратко в дома си. Отделете малко време за себе си, дайте почивка на очите и мозъка си. Поща, новини и съобщения – забравете за тях.

Съвет номер 3. Подредете си островче в дома, създаващо усещане за хюга

Идеалното място за създаване на такава зона e перваза на прозореца. Но на дивана или пода също е добре. Всичко, от което се нуждаете, са възглавници и одеяла.  Гушнете се в тях и като в детството, се почувствайте в крепост, напълно защитени от проблемите и грижите на външния свят.

Съвет номер 4. Поглезете се с нещо вкусно

Горещ шоколад, какао, сладкиши, торти – няма по-лесен и вкусен начин да създадете  специалната датска атмосфера у дома си!

Хюга как да я настаните във Вашия дом.Съвет номер 5. Съберете любимите си снимки на едно място

Тези снимки, които обикновено са разпръснати в социалните мрежи, трябва да бъдат събрани и отпечатани. Не забравяйте да добавите надписи към всяка снимка, подредете в албум или ги закачете на стената.

Съвет номер 6. Добавете предмети с история

Върнете стари неща в интериора, например наследени от баба ви. Нещата с историята са изпълнени със специални емоции и носталгия. Ако нямате такива, можете да потърсите в магазините за антики.

Съвет номер 7. Носете топли и меки дрехи

Облечете любимите си меки панталони и топли плетени чорапи, завийте се с меко одеяло. Това е удобство и комфорт. И точно това, от което се нуждаете след тежък ден.

Съвет номер 8. Поканете близки на вечеря

Поканете близки и приятели да ви посетят, подредете красива маса със свещи и цветя, пригответе заедно храната за вечеря – какво по-хубаво?