Зимна градина в дома

Зимна градина в дома – организиране на уютен зелен кът

Зимна градина в дома – научете как да я организирате

Зимна градина в домаМеждинната зона между жилищните помещения и природа е да направите зимна градина в дома. През есента и зимата предпазва растенията от студа. Но това не е единствената й функция.

В зимната градина можете да организирате зона за отдих и да правите събирания със семейство и приятели. Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете подходящо място за подреждане на уютен зелен кът.

Къде да бъде разположена една  зимна градина?

Зимната градина може да бъде неразделна част от дома – тази опция е по-евтина. Ако жилищното пространство е голямо, градината може да бъде просто на терасата. Или пък дори да заема една неголяма стая.

  • Зимната градина, организирана от южната страна на жилището, поема добре слънчевата топлина, която е оскъдна през есента и зимата, и я отдава на съседните стени.
    А през лятото, напротив, тя спасява дома от прегряване и не позволява на горещите слънчеви лъчи да проникнат дълбоко в стаята.
  • Не се препоръчва да се организира зимна градина от северната страна на едно жилище, тъй като в този случай на практика няма да има слънчева светлина. Ако на хората е приятно да се отпуснат на сянка през горещото лято, то през есента и зимата в такава стая ще е тъмно и хладно и не само за хората, но и за растенията.
  • По-добре е конструкцията да е в непосредствена близост до източната, югоизточната или западната стена на дома, където има както слънце, така и сянка. В такава градина можете да поставите растения, които се чувстват добре в полусянка.

Когато избирате място за зимна градина, трябва също да помислите какъв пейзаж ще се вижда от остъклената част

Зимна градина в дома

В идеалния случай трябва да има поне хубава гледка навън.
Отоплението в зимната градина може да бъде същото като вътре в един дом. Може да се ползват ефективно соларни панели. Така тя ще има собствено (независимо) отопление.
Но за отопление на зимната градина може да се използва дори малка конвекторна печка
Ако искате да спестите пари за отопление, отдайте предпочитание на студена зимна градина, която изпълнява основните си функции само през топлите месеци. Ако е необходимо, в края на есента и зимата можете да увеличите температурата на въздуха в такава стая, като използвате преносими електрически уреди.

Топлата зимна градина в дома се използва като място за почивка през цялата година.

В нея могат да  виреят топлолюбиви цветя. В допълнение към монтираните на стената батерии, за отопление на зимната градина може да се използва така наречения топъл под. В идеалния случай всеки дизайн на отоплението трябва да има функция за поддържане на температурата на едно и също ниво.

Освен това в такава зимна градина е наложително да се инсталира висококачествена вентилация, така че през зимата да не се натрупва конденз по стените, а през лятото да не е задушно в стаята.

За да се регулира ефективно температурата на въздуха през лятото, в зимната градина трябва да се монтират широки врати или големи прозирци.