Избор на апартамент – ново или старо строителство?

Днес ще ви запознаем с една интересна тема – избор на апартамент в нова/стара кооперация или блок

Повечето от апартаментите за продажба в България са разположени в стари кооперации и блокове, делът на новите жилища на пазара е около 25%. Какво да предприемем при вземането на решение за покупка в полза на стар или нов апартамент?

В следващите редове ще разгледаме най-важните аспекти, за които да помислите, когато решавате да закупите.

Общо състояние на жилището

За един нов апартамент, по желание на собственика, се избират довършителните строителните материали: плочки за баня, подови настилки, бои за стени и мебели.
При стария апартамент също всичко може да бъде променено, но тогава, разходите ще бъдат добавени към покупната цена. В този случай трябва да се помисли както за новия дизайн, така и за това как ще се премахнат старите елементи и мебели. Ако новият интериор не е основен приоритет, тогава един стар апартамент е по-удобен вариант за незабавно преместване в него. Най-често в този апартамент има готова баня и кухня, които са от първостепенно значение за живеене.

Избор на нов апартаментРискове

При закупуване на нов апартамент, трябва да се провери информацията за предприемача или строителната фирма. Необходимо е да се установи кога кооперацията бъде завършена и продължителността на гаранционният срок на новото жилище.
В случай на покупка на стар апартамент е важно предишният собственик да е ликвидирал всички задължения и да прехвърли партидите за ток, вода, интернет.

Качество на строителството

Новите сгради не винаги са предпоставка за качество, но има и такива, които наистина са перфектни.
Нормално е в старите апартаменти да има дефекти в строителството или просто да са амортизирани. Но може сградата да е санирана и това да има отличен ефект по отношение на изолацията. Нужно е да се събере подробна информация за състоянието на покрива, така че да не се налага да се води битка с течовете. Добре е да се провери състоянието на прозорците и външните врати.

Текущи разходи

Благодарение на енергоспестяващите строителни технологии, в новите жилища месечните сметки за комунални услуги често са по-ниски. Освен това в близко бъдеще няма да е необходимо да се ремонтира новия дом. В някои случай последното не е вярно.
Размерът на текущите разходи в една стара кооперация зависи от нейното състояние (дали е реновирана) и вида на отоплението.

Нов апартамент

Ток и вода

В новите сгради електрическата система е нова и надеждна, докато в старите кооперации или блокове може да се наложи смяна на електрическата инсталация.

Цена на апартамента

При избор на стар или нов апартамент цената често играе решаваща роля. Като правило, новите сгради са по-скъпи, но в много отношения цената зависи и от местоположението. Цените на старите апартаменти в центъра на града са сравними с цените на новите апартаменти в покрайнините. Въпреки това, ако сравним цената на стария и новия апартамент в определен район, тогава, разбира се, цените на новите сгради ще бъдат по-високи.

Внимавайте при избор на апартамент – това не е покупка, която се прави всеки ден!